Programul "Novateca" a modernizat peste 800 de biblioteci din întreaga ţară

Embed:

Peste 850 de biblioteci din ţară au devenit, în ultimii patru ani, mai atractive pentru cititori datorită programului "Novateca". În total, în instituţiile care au fost dotate cu tehnologii informaţionale de ultimă generaţie, au fost create peste 800 de activităţi noi şi servicii moderne. Drept urmare, numărul vizitatorilor a crescut cu 25 la sută. 

Peste o sută de reprezentanţi ai bibliotecilor, implicate în proiect, şi-au dat întâlnire în cadrul unui târg. Specialiştii s-au lăudat cu serviciile moderne propuse vizitatorilor.

"Azi prezint clubul de robotică, ce este în cadrul bibliotecii și include copii de la nouă până la 16 ani. Constă în instruirea copiilor în construcție și programarea roboților lego", a declarat directorul Bibliotecii Publice din Izbişte, Alexandru Rusu. 

"Acest creion de care a beneficiat Transilvania este un plus pentru noi, pentru că atragem utilizatori mai mulți în bibliotecă, pentru că până a studia și cartea mai este și ceva care revoluționează în tehnologiile inovaționale", a declarat bibliotecarul din Chişinău, Daniela Pop. 

Pe lângă lectură şi navigare pe internet, mulţi au fost instruiţi în biblioteci cum să-şi deschidă diferite afaceri. Aşa încât, peste noapte, din simplu cititor poate deveni, de exemplu, şi un bun bucătar.

"Coacem toate tipurile de copturi din toate domeniile, începând cu plăcinte, colăcei, plăcințele. Am copt deja și tortă, tortă de orice sărbătoare, checuri, am copt hulubași de pace", a spus șefa bibliotecii publice din Hrușova, Lilia Baran. 

Directorul programului Novateca şi partenerii proiectului susţin că succesul bibliotecarilor moldoveni a fost apreciat şi în Europa.

"S-a produs o revoluţie adevărată în domeniul bibliotecilor publice din Republica Moldova. Peste 850 de biblioteci au fost reutilate, redotate, reparate şi repuse în serviciul comunităţilor locale", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc. 

"Bibliotecarii au învăţat nu doar cum să utilizeze computerul, dar şi cum să transforme bibliotecile într-un loc unde oamenii să poată învăţa şi implementa diferite idei", a declarat directorul programului Novateca, Evan Tracz. 

"Utilizarea tehnologiei este un lucru important şi am văzut că printre cea mai populară temă este cea privind folosirea calculatoarelor sua roboţilor", a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. 

Programul Novateca este realizat în ţara noastră din 2012 şi se va încheia peste doi ani. În acest timp, 866 de biblioteci publice au fost dotate cu 2.800 de calculatoare şi 110 tablete.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu