Programul de guvernare al noului Executiv urmează să fie dezbătut în cadrul şedinţei Parlamentului

Embed:

Programul de guvernare al noului Executiv urmează să fie dezbătut, astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului. Documentul va fi prezentat deputaţilor de către premierul desemnat Iurie Leancă. Demnitarul va anunţa de la tribuna principală a Legislativului şi componenţa noului Guvern. 

Pentru numirea Guvernului sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi. Potrivit Constituţiei, dacă Legislativul acordă votul de încredere Executivului, şeful statului Nicolae Timofti numeşte noul Guvern.

Ulterior, în cel mult trei zile membrii Cabinetului de miniştri vor depune jurământul în faţa preşedintelui ţării. Din acel moment, noul Executiv oficial începe exercitarea atribuţiilor legale.

În cazul în care premierul desemnat şi componenţa Cabinetului de miniştri nu va obţine votul majorităţii parlamentarilor, atunci, conform legislaţiei, şeful statului poate desemna repetat un candidat pentru funcţia de premier.

Potrivit Constituţiei, dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului Executiv, Parlamentul nu va accepta candidatul propus de preşedintele ţării, Legislativul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţată în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni din data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră în data de 9 martie 2015.

PUBLIKA.MD aminteşte că, liberal-democratul Iurie Leancă a fost desemnat premier de către președintele țării în data de 28 ianuarie. Pentru obţinerea voturilor necesare în Parlament, Leancă a purtat discuții cu deputații PL și PCRM.

Democrații au susținut din start candidatura lui Iurie Leancă, propusă de partenerii de alianță.

"Odată ce candidatul a fost propus de colegii de la PLDM și este susținut de către noi ne vom angaja cu toții să discutăm și cu celelalte fracțiuni, cu deputații, pentru a asigura succesul acestui exercițiu", a zis preşedintel PDM, Marian Lupu.

Săptămâna trecută, premierul desemnat s-a întâlnit cu liberalii, pentru a-i convinge să-l voteze în Parlament. Reprezentanții PL au anunțat atunci că îl vor sprijini doar după ce va fi format un guvern majoritar, din care să facă şi ei parte.

"Eu vreau ca Guvernul Leancă să aibă sprijinul unei majorități parlamentare PL, PLDM și PDM, fiindcă asta espre sprijin. Noi suntem flexibili și putem discuta în continuare", a enunţat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Discuțiile dintre Leancă şi PCRM au fost amânate pe motiv că aleșii comunişti ar avea nevoie de timp pentru a analiza programul de guvernare şi componenţa noului Executiv. După ce a fost prezentat programul de guvernare, preşedintele PCRM a anunţat că votul comuniştilor va depinde de componenţa Guvernului.

"Pe toate capitolele ne-am înţeles comun cum procedăm în cadrul şedinţei Parlamentului. Regret, într-adevăr, că noi nu am avut posibilitate şi am fost încăpaţinaţi din o parte şi din alta", a spus Vladimir Voronin.

Iurie Leancă a mai avut întâlniri cu investitorii străini, cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor şi cu cei ai societăţii civile. Potrivit acordului de constituire a Alianţei pentru Moldova Europeană, funcţia de premier le-a revenit liberal-democraţilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu