PROGNOZE SUMBRE: Seceta ar putea afecta grav culturile de toamnă şi cereale de anul viitor

Embed:

Seceta din acest an ne-ar putea lăsa fără cereale anul viitor. În special, este vorba despre culturile de toamnă. Fermierii se plâng că din cauza lipsei de precipitații, nici nu pot ara pământul. Potrivit lor, dacă în următoarele două săptămâni nu va ploua, recolta va fi compromisă. 

Vasile Druță, din localitatea Țahnăuți, raionul Rezina, lucrează 3.800 de hectare. În acest an, pe mai mult de jumătate din suprafaţa terenului, el a semănat rapiță de toamnă.

"Sămânța a încolțit, rădăcina este, dar din cauza că nu este umezeală frunzele au început să se ofilească. Cred că rapița va pieri dacă nu vor fi ploi în ultimele zile. Dacă nu vom avea ploaie bună, înseamnă că toată semănătura va pieri", a explicat agricultorul Vasile Druţă.

Pe acest teren, cu suprafața de 150 de hectare, a fost semănată rapiță de toamnă. Din cauza secetei, sămânța nu a încolțit, iar pierderile pe care le suportă fermierii se cifrează la circa 3 mii de lei la hectar.
Agricultorii din centrul țării au început și semănarea grâului de toamnă.
 
Sătenii spun că, dacă în următoarele săptămâni nu va ploua, recolta de grâu de toamnă va fi cu cel puțin 30 la sută mai mică.

Pentru ca recolta să fie mai mare, fermierii folosesc îngrășăminte. Nici prognozele meteorologilor nu sunt optimiste. Precipitaţiile care vor cădea la sfârşitul săptămânii sunt insuficiente pentru a salva cerealele, spun ei.

"Temperaturile în jur de 30 de grade se menţin. Aşa temperaturi se întâlnesc odată în 20 de ani. Toate culturile, odată ce nu sunt precipitaţii, sunt afectate", a explicat meteorologul Natalia Golub.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în acest an, aproximativ 400 de mii de hectare de teren vor fi semănate cu cereale.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu