Prognoze pozitive pentru recolta de grâu. Ce cantitate de cereale ar putea obţine agricultorii

Embed:

În acest an, recolta de grâu va fi de până la 3,1 tone la hectar. Asta arată estimările Serviciului Hidrometeo, care susţine că roada medie pentru ultimii 10 ani este de 2,9 tone la hectar. Totodată, reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că ploile din această primăvară vor îmbunătăţi prognozele. Fermierii consideră însă că producţia va fi mai mică decât în 2017.

Adrian Talmaci din satul Sagaidac, raionul Cimişlia, a semănat 200 de hectare de grâu. Agricultorul spune că în 2017 a obţinut o roadă de cinci tone la hectar. În acest an, se aşteaptă că producţia va fi mai mică. Pentru a reduce pierderile, fermierul a investit în jur de 500 de mii de lei în îngrăşăminte.

"A fost perioada de secetă, care anume pentru grâu a influenţat la scăderea roadei. Ultima zăpadă a fost la sfârşitul lunii martie şi până în moment încă nu am avut precipitaţii", a spus Adrian Talmaci, agricultor.

Cei de la Ministerul Agriculturii afirmă că lipsa precipitaţiilor din aprilie va tăia puţin din recolta de grâu. Totuşi, aceştia sunt optimişti că roada va fi bună.

"Am avut parte de umiditate, de ninsori, care au asigurat culturilor agricole și grâului nivelul de umiditate necesar", a declarat Marin Grama, constultant superior la Ministerul Agriculturii. 

Iar specialiştii Serviciului Hidrometeo susţin că în ultima perioadă culturile agricole se dezvoltă mai devreme decât anii precedenţi.

"Ploile sunt doar la nivel local şi din acest motiv este un factor negativ asupra roadei pe care o aşteptăm. De obicei spicul se forma mai târziu, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, acum spicul deja s-a format", a zis Tatiana Mironova, şef Centru Monitoring Agrometeorologic.

Fermierii au semănat, în acest sezon, 340 de mii de hectare de grâu de toamnă şi cinci mii de hectare cu grâu de primăvară. Anul trecut, producţia de grâu a fost de aproximativ 3,9 tone la hectar, ceea ce reprezintă o cantitate record pentru ultimii 10 ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu