Prognoze pesimiste pentru anul 2012. Economia Republicii Moldova va creşte cu 2%

Embed:

Economia naţională va creşte anul acesta cu doar două procente, se arată într-un raport al Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică. Această prognoză este împărtăşită de către majoritatea economiştilor şi este cea mai realistă, în condiţiile în care industria şi transporturile au înregistrat descreşteri.

Principalii factori care afectează creşterea economică sunt condiţiile meteo nefavorabile din această iarnă, care au afectat agricultura şi industria de procesare, dar şi criza din zona euro.

"Noi considerăm că factorii externi vor fi totuşi acei care vor determina ca economia noastră să se afle într-o incertitudine, pe traiectorie incertă, printre şocurile externe pe care le vedem noi mai principale ar fi creşterea preţurilor la produsele energetice", a declarat directorul IEFS Alexandru Stratan.

Experţii consideră că este o problemă faptul că, aproape jumătate din exporturi sunt bazate pe mărfuri străine. "Reexporturile au crescut cu 17,8 la sută, reprezentând în jur de 44 la sută din totalul exporturilor, acest fenomen este îngrijorător la moment fiindcă în principiu asta ar însemna că exporturile de producţie autohtonă sunt în scădere. La fel un moment destul de alarmant, credem noi, la moment, este reducerea exporturilor pe piaţa Uniunii Europene de 1,3 la sută", este de părere expertul Marcel Chistruga.

Ministerul Economiei speră că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele luni.

"Urmează să fim concentraţi pe analize suplimentare pe următoarele luni, ca, ulterior, să venim cu prognoze actualizate. Cele mai mai îngrijorări vin din sectorul comerţului exterior. Principala cauză a fost condiţiile climaterice care nu au făcut posibil ca exporturile să aibă loc, pentru că majoritatea dintre ele sunt efectuate cu transportul auto", a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

În acest an, Guvernul a prognozat o creştere economică de 4,5%, Fondul Monetar Internaţional prevede, însă, o creştere de 3,5%.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu