Prognoze optimiste. Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta

Embed:

Vom avea miere mai multă şi mai ieftină anul acesta. Sunt estimările optimiste ale apicultorilor, care susţin că, deocamdată, vremea este de partea lor.

"Aici uitaţi-vă că este creştere, albina a început să lucreze, ieri însă nu era aşa. "

Albinele lui Gheorghe Manic au început să strângă miere acum câteva zile.

"Sper să fie câte 15 kg de miere de la familie", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Bărbatul speră că fiecare dintre cele 180 de familii îi va aduce în medie cu trei kg de miere mai mult decât anul trecut.

"Anul trecut iarna a fost mai devreme, dar ninsoarea din aprilie a blocat tot. Anul ăsta invers, iarna mai lungă până în martie. În schimb căldurile au dat şi toate florile au înflorit odată şi albinele au început să se dezvolte mai bine", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Apicultorul spune că, în 2017, a pierdut cinci familii din cauza ninsorilor din aprilie. Anul acesta situaţia s-a schimbat în bine.

"Iată uitaţi-vă aici e plin tot. Eu atâtea albine anul trecut nu am avut", a spus apicultorul Gheorghe Manic.

Bărbatul estimează că preţul unui kilogram de miere va scădea cu 20 de lei şi va fi de aproximativ 90 de lei.

Strângerea mierii de salcâm va începe în iunie şi, conform calculelor optimiste ale Asociaţiei Apicultorilor, anul acesta ar urma să fie strânse şase mii de tone, cu o mie mai mult decât anul trecut. Însă, până atunci, apicultorii ar putea avea parte de situaţii neplăcute.

"Dar datorită faptului că la moment temperatura depăşeşte peste 30 de grade, culesul la salcâm, dacă mai ţine două trei zile temperaturile la acest nivel, salcâmul va fi compromis practic la 50 de procente", a spus preşedintele Asociaţiei Apicultorilor, Ion Maxim.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu