Prognoze optimiste. Specialiştii estimează o recoltă de porumb de patru tone la hectar

Embed:
Specialiştii estimează o recoltă de porumb, în medie, de patru tone la hectar. Dacă până la toamnă, ploile nu vor afecta plantele, atunci roada de pe cele 500 de mii de hectare cu porumb va fi una generoasă. Responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că nu au făcut deocamdată estimări şi au refuzat să ofere mai multe informaţii la acest subiect.

Oleg Timcu din raionul Glodeni deţine 160 de hectare de porumb, dintre care 62 de hectare sunt culturi ecologice. Bărbatul a început să cultive porumb organic acum patru ani şi spune că diferenţa dintre calitatea roadei este imensă. Câmpul nu este tratat cu îngrășăminte chimice, deoarece fermierul vrea să le ofere consumatorilor un produs mai sănătos.

"Trebuie să nu foloseşti pesticide, fundicid, nici semănatul nu se tratează cu fundicide, absolut nimic. Nu mai vorbim de minerale. Pesticide au ajuns să aibă şi pinguinii prin peştele pe care îl consumă, noi consumăm alimente deja cu pesticide. Noi trebuie să oferim oportunitatea şi posibilitatea consumatorului să aleagă", a menţionat agricultorul.

Anul trecut, agricultorul a avut o roadă de şase tone la hectar, iar în acest an speră să strângă mai mult.

"Anul trecut am luptat cu seceta, trebuia prelucrat de mai multe ori solul ca să scăpăm de crăpături. Anul acesta însă nu putem lupta cu ploile torenţiale care mi-a afectat acolo practic un câmp, a spălat. Într-un final, ceea ce vedem e frumos. Să vedem până în toamnă. Prognozăm 7-8 tone, vedem", a precizat Oleg Timcu.

În ţară, circa 500 de mii de hectare sunt semănate cu porumb. Acesta va fi recoltat începând cu luna septembrie.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu