PROGNOZE OPTIMISTE. Producţia de grâu va fi mai mare decât cea din 2018

Embed:

Recolta de grâu de anul acesta va fi mai mare decât în 2018, sunt de părere agricultorii moldoveni, care spun că în general, condițiile meteorologice au fost favorabile acestei culturi.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimează că dacă vremea va fi favorabilă în continuare, recolta va fi în medie cu aproape 300 de kilograme la hectar mai mare faţă de anul trecut.

Nicanor Buzovoi din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a cultivat grâu pe aproape 800 de hectare. Agricultorul e convins că dacă vremea nu ne va oferi surprize, va avea o recoltă bogată.

”Anul acesta am avut condiții mai bune la semănat, noi le-am prins. Neavând complexul de tehnică, pierzi perioada de însămânțare favorabilă și respectiv, primești semănături nu atât de reușite”, a spus NICANOR BUZOVOI, agricultor.

Nicanor Buzovoi, care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale din Moldova, crede că recolta grâului de toamnă va fi bună în toată ţara.

”Majoritatea gospodăriilor n-au reușit să obțină semănături înfrățite de cu toamnă, dar primăvară va compensa. Iată că acum ploile din ultima vreme vorbesc despre faptul că sperăm la o roadă mai bună”, a spus NICANOR BUZOVOI, agricultor.

Şi specialiştii din ministerul Agriculturii sunt optimişti. Potrivit lor, agricultorii moldoveni vor avea un an bun, cu o producţie chiar şi de 3 tone şi jumătate la hectar.

"Starea semănăturilor de grâu este satisfăcătoare. Necătând la faptul că în toamna anului trecut, rezervele de umezeală în sol au fost foarte mici. Precipitaţiile din anul curent au ameliorat situaţia", a spus MARIN GRAMA, consultant superior din cadrul Ministerului Agriculturii.

Toamna trecută, agricultorii moldoveni au semănat grâu pe aproximativ 370 de mii de hectare. Recoltarea va începe la mijlocul lunii iunie. Cea mai mare producţie de grâu din Moldova a fost cea din 2017, în medie, de 3,7 tone la hectar.

Anul trecut, producţia a fost în medie de puţin peste 3 tone la hectar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu