PROGNOZE OPTIMISTE privind economia ţării: Guvernul estimează o majorare a PIB-ului cu 4,5%

Embed:

Economia Moldovei prinde puteri. Guvernul estimează pentru acest an o majorarea a Produsului Intern Brut cu 4,5 la sută. Noua prognoză a fost făcută după consultările cu experţii Fondului Monetar Internațional şi este cu 1,5 puncte procentuale mai mult decât se estima la sfârşitul anului trecut. Autorităţile iau în calcul îmbunătățirea situației economice la nivel mondial, dar şi o serie de factori interni.

Potrivit Ministerului Economiei, PIB-ul ţării ar putea ajunge în acest an la peste 148 de miliarde de lei, cu aproximativ 14 miliarde mai mult decât în 2016. Creşterea economică va veni ca urmare a majorării exporturilor, care în 2017 vor depăşi indicii pentru anul trecut cu 10 procente. Rezultatul va fi atins datorită recuperării cererii externe, a creșterii cererii de produse agricole şi îmbunătățirii calității exportului.

Vor creşte şi importurile, cu opt la sută. Acestea vor fi dominate de majorarea livrărilor de energie şi a materii prime pentru afaceri. Estimările pentru creşterea producţiei industriale sunt de şase la sută pentru 2017, iar în cazul producţiei agricole - de patru procente. Un alt factor important, care va contribui la creşterea economiei naţionale, va fi majorarea investiţiilor în active materiale, cu o rată medie anuală de şase la sută în următorii trei ani.

Potrivit Ministerului Economiei, creşterea indicilor macroeconomici va fi posibilă datorită promovării intense a exporturilor şi creşterii ajutorului de stat pentru companiile private. Un rol important îi revine şi promovării unei politici fiscale prudente, reducerii cheltuielilor publice, menţinerii ratei mici a inflaţiei şi a stabilităţii cursului de schimb al leului faţă de principalele valute de referinţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu