PROGNOZE ÎMBUCURĂTOARE! PIB-ul va creşte cu 4,5% în 2017

Embed:

Economia Moldovei prinde la puteri. Autoritățile prognozează pentru acest an o majorare a Produsului Intern Brut cu 4,5%, cu 1,5 puncte procentuale mai mult decât estimau la sfârşitul anului trecut. Noua prognoză a fost elaborată după consultările Ministerului Economiei cu experţii Fondului Monetar Internațional. 

Potrivit Ministerului Economiei, Produsul Intern Brut ar putea ajunge la peste 148 de miliarde de lei, în acest an, cu aproape 14 miliarde mai mult decât în 2016.

La rândul lor, importurile vor creşte cu 8 la sută. Estimările pentru creşterea producţiei industriale sunt de 6% pentru 2017, iar în cazul producţiei agricole - 4%.

Un alt factor important care, în opinia autorităţilor, va contribui la creşterea economiei naţionale, va fi majorarea investiţiilor în active materiale pe termen lung, cu o rată medie anuală de 6,1% în următorii trei ani.

Creşterea economică se va produce din majorarea exporturilor, care în 2017 vor depăşi indicii pentru anul trecut cu 10%. 

Prognoza este promiţătoare pentru producătorii moldoveni. În acest an, de la Casa de Ambalare din satul Costeşti au fost exportate peste cinci mii tone de struguri.

"Ultimii ani s-a investit foarte mult în infrastructura postrecoltare a fructelor şi noi avem deja primele rezultate şi vom mări volumele de export cu 525 de procente", a spus administratorul Casei de Ambalare, Iurie Bivol. 

Strugurii de la Costeşti sunt vânduţi cu 18 lei kilogramul. Totuşi, producătorilor nu le este uşor să răspundă cerinţelor clienţilor străini, care sunt destul de exigenţi. Pentru a reuşi, ei investesc în tehnică şi utilaje.

"Au crescut cerinţele anume la capitolul ambalaj, sortate pe categorii", a declarat Iurie Bivol. 

Potrivit experţilor, evoluţia economică a ţării noastre depinde, în mare parte, de partenerii internaţionali.

"Avem relații cu partenerii de dezvoltare, cu Fondul Monetar Internațional, au loc transferuri semnificative de tranșe de ajutor ceea ce va impulsiona importul și implicit va duce la creșterea economiei. Creșterea va fi determinată în exclusivitate de capacitatea economiei moldovenești de a atrage investițiile străine", a spus expertul economic, Roman Chirică. 

Potrivit Ministerului Economiei, creşterea indicilor macroeconomici va fi posibilă datorită promovării intense a exporturilor şi creşterii ajutorului de stat pentru companiile private.

Importantă este şi promovarea unor politici fiscale prudente, reducerea cheltuielilor publice, menţinerea ratei mici a inflaţiei şi a stabilităţii monedei naționale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu