Prognoze FMI: Ce se va întâmpla cu economia moldovenească în 2015

Embed:

Economia moldovenească va scădea, în 2015, cu unu la sută, iar la anul va înregistra o revenire modestă. Cel puţin aşa arată cel mai recent raport al Fondului Monetar Internaţional privind evoluţia economiei globale. Totuşi, comparativ cu ţările vecine incluse în grupul CSI, economia moldovenească demonstrează o rezistenţă mai bună la criză.

Pentru anul viitor, FMI prognozează pentru ţara noastră o creştere economică de 1,5 la sută şi o inflaţie de 7,4 la sută. În acest an, preţurile se vor majora în medie cu 8,4 la sută, faţă de ţinta de 5 la sută stabilită de Banca Naţională.

Cea mai dură cădere economică va fi înregistrată de Ucraina, afectată de războiul din Donbass, dar şi de relaţiile tensionante cu Rusia. PIB-ul ţării vecine se va reduce cu 9 la sută în 2015, iar în 2016 este prevăzută o creştere cu două la sută. Statul este afectat şi de creşterea rapidă a preţurilor, cu 50 la sută în 2015 şi cu peste 14 la sută în 2016.  

Şi economia Rusiei este în plină scădere, afectată de reducerea preţurilor pentru carburanţi şi materiile prime, dar şi de sancţiunile impuse de statele occidentale. Pentru acest an, FMI prognozează o reducere economică de 3,8 la sută, iar, la anul viitor, economia rusească va mai cădea cu 0,6 la sută. Pe fundalul dezechilibrelor din economia rusească, preţurile s-au mărit cu aproape 16 la sută în acest an şi cu până la 9 la sută în 2016.

Şi economia Belarusului, puternic dependentă de Rusia, va fi afectată de recesiune. Pentru acest an, dar şi pentru 2016, FMI prognozează scăderi de 3,6 şi, respectiv, 2,2 la sută. Preţurile în această ţară vor creşte în medie 15 şi 14 la sută pe parcursul anilor 2015-2016.

Cât priveşte evoluţiile României, principalul partener comercial al ţării noastre, FMI estimează o creştere economică de 3,4 la sută, în acest an şi 3,9 procente - în 2016.

În general, ţara vecină demonstrează printre cele mai bune performanţe din regiunea Balcani şi Europa de Est.

În această perioadă, Bucureştiul se va confrunta cu o uşoară deflaţie, adică o scădere a preţurilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu