Profesorii de la Bălți în lacrimi. Documentele au dispărut din arhivă și au rămas cu pensii mizere

Embed:

Zeci de profesori care au activat la Școala de muzică "Ciprian Porumbescu" din Bălți s-au pomenit cu pensii de nimic. Asta după ce o parte din documentele care ar confirma că angajatorul a plătit impozitele în fondul sociale au dispărut. De ani buni dascălii încearcă să obțină răspunsuri de la instituțiile statului, dar în zădar. Responsabilii nu fac decât să se acuze reciproc.

Acum patru ani Eugenia Bediucov a început să adune pachetul de documente pentru a putea primi pensia bine meritată. Atunci a aflat cu stupoare că aproape doi ani conform actelor ea nu muncise nicăieri, asta chiar dacă în acestă perioadă a activat în calitate de profesoară la scoala de muzică Ciprian Porumbescu.

"Eu nu am lipsit nici o lună, doar când eram pe buletin. Iar aici vedeți nu-i nimic indicat. Leafa eu o primeam dar anii în cartea de muncă nu au fost indicați. Mi-am dat seama de asta când am ieșit la o pensie mizeră", a spus Eugenia Bediucov, profesoară, locuitoare a municipiului Bălți.

Și Olga Coliba s-a pomenit în aceeași situație. Femeia s-a adresat în arhiva muncipală pentru a găsi dovezi că are un stagiu de muncă neîntrerupt, dar nu a găsit nici un act care ar confirma acest lucru. Și pentru că nu a putut primi un răspuns de la autorități Olga a decis să meargă în instanța de judecată.

" Toate organele implicate recunosc că în acea perioadă eu am activat. Cei de la fondul sociale spun că nu au documente care ar confirma acest lucru. Problema este că atât direcția cultură cât și administrația școlii nu ne pot prezenta acte care ar dovedi că ei au făcut transferurile necesare în fondul social", a menționat Olga Colibă profesoară, locuitoare a municipiului Bălți.

Șeful Casei Teritoriale de asigurări sociale din Bălți susține că foștii profesori au ajuns în acestă situație din cauza iresponsabilității funcționarilor publici care au activat în perioada 1999 - 2003, când Bălți avea statut de județ.

"Funcționarii la acel moment consider că nu și-au făcut datoria până la capăt, nu au prezentat nici în arhivă și nici succesorului documentele și nici în registrul evidenței individuale persoanele date nu se regăsesc", a declarat Damian Rusu, Șef a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Bălți.

Angajații direcției cultură a Primăriei Bălți susțin că actele au dispărut pe când municipiul avea o altă formă de administrare. Așa că de vină sunt cei care se aflau în fruntea județului Bălți și a administrație școlii.

Directoarea școlii de muzică neagă toate acuzațiile. Ea spune că responsabilă este fosta șefă a direcție județeană cultură.

"Noi nu avem atribuții cu aceste transferuri. Nu intră în funcția mea ca eu să duc evidența contabilă.Nu pot să vă răspund cum s-a întâmplat asta", spune Ludmila Gheorghiștean, directorul școlii muzicale Ciprian Porumbescu Bălți. 

La rândul ei Lidia Noroc-Pânzaru, care deținea funcția de șef a direcție cultură în acea perioadă spune că de vină este conducerea școlii de muzică care nu a perfectat actele necesare la timp.

"Am pus la curent ca toți directorii, secretarii instituțiilor pe cine vor să trimită la contabilitatea direcție cultură a județului. Să primească toate documentele că pe urmă o să le caute. Unica instituție care nu a fost disciplinată în privința asta a fost școala Ciprian Porumbescu", a declarat Lidia Norc-Pânzaru, fost șef al direcție județene cultură. 

Potrivit specialiștilor pentru a nu nimeri în situații similare oamenii încadrați în câmpul muncii pot merge la Casele Teritoriale pentru Asigurări Sociale pentru a verifica plățile pe care le face angajatorul în contul personal al fiecărui angajat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu