Produsele moldoveneşti, tot mai solicitate peste hotare. În urma vânzării mărfurilor au fost obţinute 300 de milioane de dolari

Embed:

Produsele moldoveneşti sunt tot mai solicitate peste hotare. În primele două luni ale anului, volumul exporturilor a crescut cu aproape 40 la sută, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, arată datele Biroului Naţional de Statistică. 

În ianuarie-februarie pe pieţele din afară au ajuns mărfuri în valoare de 436 de milioane de dolari. Aproape 70 la sută reprezintă produse autohtone. În urma vânzării acestora au fost obţinute 300 de milioane de dolari. În acelaşi timp, exporturile de mărfuri străine s-au însumat la 135 de milioane de dolari. 

Tot mai multe produse de-ale noatre ajung pe piaţa Uniunii Europene. În primele luni ale anului, exporturile în ţările UE s-au majorat cu 40 la sută, faţă de aceeaşi perioadă din 2017. În bani, e vorba de 300 de milioane de dolari şi constituie 67 la sută din totalul mărfurilor comercializate. O creştere modestă, de 15 procente, au înregistrat vânzările de produse moldoveneşti în ţările CSI, care au constituit 70 de milioane de dolari.

Statisticile mai arată că cel mai mult s-au majorat exporturile în Emiratele Arabe Unite. În 2018, în acolo au ajuns de aproape şase ori mai multe mărfuri moldoveneşti decât anul trecut. Cantităţi impunătoare de produse autohtone au ajuns în Elveţia, Grecia, Spania, Germania, România şi Ucraina.

Potrivit datelor BNS, la începutul anului, peste hotare, au fost comercializate mai multe animale vii, cereale, articole din lemn, piei, blănuri, dar şi tutun.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu