Produsele moldoveneşti au ajuns în peste 80 de ţări. Unde sunt livrate cele mai multe mărfuri

Embed:

Mărfurile produse în Moldova au ajuns în peste 80 de ţări, în prima jumătate a acestui an. În total, au fost exportate bunuri în sumă de aproape 1,3 miliarde de dolari, în creştere cu aproape 14 la sută comparativ cu primul semestru din 2016. 

Cea mai mare parte din mărfurile livrate pe pieţele externe, peste 63 la sută, a fost direcţionată spre Uniunea Europeană. Alte 21 la sută din total au ajuns în statele CSI.

Tradiţional, România este principala piaţă de desfacere pentru exportatorii moldoveni. În ţara vecină au fost livrate mărfuri în sumă de peste 250 milioane de dolari, în creştere cu 16 la sută faţă de acum un an.

Pe locul doi după destinaţia exporturilor este Federaţia Rusă. Livrările în această ţară au avansat cu aproape 20 la sută şi au constituit peste 116 milioane de dolari.

În top urmează Italia unde au fost exportate mărfuri în sumă de aproape 93 milioane de dolari, cu două procente mai mult faţă de primele şase luni ale anului trecut.

Totodată, în primul semestu din 2017, Republica Moldova a importat mărfuri în sumă de aproape 2,2 miliarde de dolari.

Deficitul balanţei comerciale, adică diferenţa dintre importuri şi exporturi, era la finele lunii iunie în mărime de peste 960 milioane de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu