Produsele care alungă oboseala şi limpezesc mintea. De ce trebuie să eviţi băuturile energizante

Cafeina din cafea, cola sau ciocolată determină claritate în gândire, înlătură oboseala şi eliberează zahărul stocat în ficat determinând o senzaţie de înviorare pe care o simţim cu toţii. Asta dacă dozele sunt mici sau moderate: adică 60-80 de miligrame până la 300-400 de miligrame pe zi, maximum 3-5 ceşti de cafea, scrie adevarul.ro.

"În doze mai mari, cafeina poate produce iritabilitate, insomnie, pierderea apetitului şi a capacităţii de concentrare, măreşte ritmul cardiac, dă hiperaciditate gastrică şi poate secătui organismul de complexul de vitamine B şi vitamina C, zinc, potasiu si calciu", avertizează dr. Anamaria Iulian, medic nutriţionist în cadrul LifeBox.ro.

Specialistul explică de ce ar trebui ocolite excesele pe perioada verii, mai ales de tinerii care se află în plină sesiune de examene.

"O alimentaţie potrivită în perioada examenelor ar trebui să se adreseze deopotrivă minţii şi corpului. Latinii spuneau "mens sana in corpore sano" şi nu greşeau deloc, deoarece pentru a funcţiona la parametrii optimi, creierul are nevoie de glucoză, de oxigen şi de neurotransmiţători", adaugă dr. Anamaria Iulian.

Deşi poate părea paradoxal, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să renunţaţi la psihostimulente: cafea în exces, tutun, zahăr sau energizante şi să aveţi 3 mese de glucide lente cu pâine integrală, paste integrale, orez şi cereale integrale.

În acest fel, veţi furniza creierului un nivel constant de glucoză şi energie, vitamine de grup B şi aminoacizi esenţiali, principii nutritive implicate în transmiterea impulsului nervos şi în obţinerea unei stări de bine, datorită formării de serotonină, hormon al bunei-dispoziţii.

Băuturile energizante conţin apă, zahăr sau îndulcitori, cafeină, vitamine de grup B, glucuronolactonă, taurină, carnitină, diverse arome sau guarana şi gingseng, în funcţie de producător.

"Un energizant poate conţine 80 miligrame de cafeină, de două ori doza dintr-un esspreso simplu. Deşi energizantele cresc puterea de concentrare, îmbunătăţesc memoria de lucru, reduc somnolenţa şi ameliorează performanţele fizice aceste efecte nu sunt de lungă durată, iar consumul în cantităţi mari pentru a optimiza performanţele intelectuale, nu este recomandat".

O singură cutie de energizant conţine 27 grame de zahăr, mai mult de 5 linguriţe, ceea ce înseamnă doar pentru o singură doză, cantitatea dublă de zahăr recomandată pentru tineri, într-o singură zi!

Taurina, un aminoacid produs şi de organism, este introdusă în energizante pentru a proteja cordul de efectele secundare ale cafeinei, dar cantitatea (1.000 de miligrame) este de 70 ori mai mare decât cea care este conţinută de corpul unui adult tânăr, normoponderal.

"Unele băuturi energizante pot conţine şi efedrină, care, în combinaţie cu cafeina creşte riscul de moarte subită la consumatorii tineri. Adaugarea de vitamine de grup B, sintetice, nu reprezintă o garanţie pentru creşterea automată a performanţelor intelectuale, iar cantitatea mare de zahăr poate da disglicemii la tinerii cu probleme de greutate, ceea ce scade capacitatea de concentrare a atenţiei şi implicit calitatea memoriei de lucru. Pe termen lung, băuturile energizante pot provoca o scădere a capacităţii de concentrare, iritabilitate, palpitaţii, tremor al mâinilor, insomnie şi depresie, slăbesc sistemul imunitar şi obosesc ficatul, din cauza cantităţilor mari de aditivanţi (coloranţi, arome etc.) folosite".

Cafeaua şi băuturile energizante pot fi înlocuite cu adaptogeni, care pot creşte capacitatea de concentrare a atenţiei şi puterea de memorare. Adaptogenii cum sunt ging-sengul brazilian, ashwaganhda (gingsengul indian) rodiola, chlorella sunt un grup de plante, capabile să energizeze şi să protejeze organismul de stres fizic şi emoţional, precum şi de diverşii poluanti chimici sau radiaţii, mai spune medicul nutriţionist.

"Efectul este de optimizare a homeostaziei organismului, de scădere a cortisolului plasmatic (hormon de stres), de diminuare a anxietăţii şi de reducere a sindromului de oboseală cronică, putând fi consumate sub formă de pulberi, comprimate sau tincturi", conchide acesta.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu