PRODUCŢIA DE GRÂU, ÎN SCĂDERE. Recolta la hectar va fi cu 500 de kilograme mai mică. Care este motivul

Embed:

Agricultorii vor strânge în acest sezon cu 500 de kilograme de grâu mai puţin la hectar, decât vara trecută. Recolta medie prognozată de specialiştii Ministerului Agriculturii va fi de trei tone.

De vină sunt ninsoriile din luna martie şi seceta din mai. Totuşi, unii producători se aşteaptă la o recoltă peste media anunţată. Printre ei se numără şi Victor Hropotinschi din nordul ţării, care a semănat cinci mii de hectare de grâu.

"La ziua de astăzi câmpul dat dă 5,3 tone la hectar. În întregime roada între cinci şi şase tone la hectar. Aşteptăm câmpurile mai bune, dar o să vedem când o să trecem la ele", a spus agricultorul, Victor Hropotinschi.

Pentru a vedea dacă grâul este bun de recoltare, agronomii verifică umiditatea.

"Acesta este un indice foarte important în procesul de recoltarea. De el depinde cum se va păstra producţia.14 procente trebuie să fie. La moment avem 13, 2 aceasta este foarte bine pentru a putea recolta", a spus agronomul Serghei Titu.

Muncitorii din regiune dispun şi de tehnică modernă pentru a strânge grâul.

"Foarte uşor de lucrat. Avem monitor care arată toate hectarele, aer condiţionat. Când se umple buncherul se aprinde lampa la computer. "

Ministerul Agriculturii anunţă că, până acum, grâul a fost recoltat pe o treime din terenuri.

"Recoltarea grîului pe ţară a început săptămâna trecută. Mai mare avem recoltă la Nord şi la Sud. În jur de 3,2 tone la hectar. Din cauza condiţiilor climatice săptămâna trecută din 11 raioane nu începuse recoltarea", a spus specialistul de la Ministerul Agriculturii, Marin Grama.

Chiar dacă recolta va fi una mai mică decât în 2017, preţul grâului şi a pâinii nu va creşte, ne asigură autorităţile. În acest an a fost semănat grâu pe o suprafaţă de 300 de mii de hectare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu