Producătorilor de vinuri ar putea să le fie anulate penalităţile pentru datoriile la fisc DETALII

Embed:

Viticultorii, vinificatorii și reprezentanții Guvernului au încercat astăzi să găsească soluții pentru a evita o eventuală criză din cauza embargoului rusesc. Şedinţa s-a desfăşurat cu ușile închise. Deocamdată, nu este clar ce ajutor le va oferi statul producătorilor de struguri, însă cei din urmă vehiculează cifra de aproximativ 12 milioane de euro.

Producătorii sunt îngrijorați de prețul prea mic pe achiziție a materiei prime, oferit de către vinificatori, mai ales că de luni începe culesul strugurilor.

"Cred că un preț mediu de 3 lei ar fi acceptabil. Se are în vedere fără TVA și fără transport. Dacă nu suntem gata să facem acest efort, la anul viitor nu mai avem pe cine să ajutăm", a menţionat președintele Uniunii Oenologilor, Gheorghe Arpentin.  

"Nu vreau să speculez cu prețuri cum se propune 1,5 -2 lei, cu aceasta noi o să-i ucidem pe producători, n-o să avem la cine să ne adresăm la anul viitor. Care ar fi soluțiile? Trebuie de căutat. Poate târziu ne-am adunat, dar trebuie de căutat", a punctat directorul unui combinat de vinuri Valentin Bodiul.

"Mai bine mai târziu decât deloc. Noi discutăm, dar nu există unitate nici în cadrul vinificatorilor. Nu se vorbește de compensații foarte clar. Căutăm alte metode. Inclusiv și starea financiară este o problemă", susţine viceministrul Agriculturii Sergiu Gheţiu.

"Guvernul estimează acum care vor fi costurile și cunoscându-le, Guvernul va identifica și sursele necesare pentru a fi compensate. Banii vor fi și din sursa externă și vor fi examinate și alte posibilități din sursă internă", a punctat viceministrul Finanțelor Maria Cărăuş. 

Vinificatorii spun că volumul vinului din stocuri va creşte în acest an de trei ori. Din această cauză, autoritățile propun ca o parte să fie distilate pentru producerea divinurilor. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menţionează că premierul Iurie Leancă i-a cerut Ministerului Finanțelor să prezinte, în regim de urgență, informații despre datoriile faţă de fisc ale producătorilor de vinuri, precum și perioada în care acestea au fost acumulate. Autorităţile iau în calcul posibilitatea anulării penalităților.

De asemenea, șeful Executivului a dat indicații să fie continuate negocierile cu Banca Europeană de Investiții pentru a asigura credite preferențiale vinificatorilor la procurarea strugurilor. Următoarea întrunire pe această temă va avea loc lunea viitoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu