Producătorii de zahăr, ÎNGRIJORAŢI. Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan anunţă taxe pentru importul produsului

Embed:

Riscuri majore pentru producătorii autohtoni de zahăr. Ei ar putea să rămână fără pieţe importante de desfacere, dacă autorităţile nu vor reuşi să combată contrabanda cu acest produs. Semnalul vine din partea Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, care a ameninţat că va impune, până la sfârşitul anului, taxe pentru importul zahărului moldovenesc.

Dacă vor fi introduse aceste taxe, fabricanţii riscă să falimenteze. Cel puţin asta afirmă reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Zahăr.

"Pentru producătorii din Moldova sigur e mai atractivă piaţa din Europa, dar sunt ani când roada e mare şi atunci nu avem ce face cu zahărul, iar, în aceste momente, piaţa Rusiei este foarte importantă pentru noi", a explicat vicedirectorul Uniunii Producătorilor de Zahăr, Raisa Bejan.

Şi investitorii străini sunt îngrijoraţi. "Cu metode doar administrative este imposibil de a combate contrabanda cu zahar. Unica metodă adecvată ar fi stabilirea unei politici eficiente a preţurilor, care va face contrabanda neatractivă", a subliniat managerul companiei "Sudzucker Moldova", Alexander Coss.

Unii experţi economici susţin, însă, că producătorii de zahăr nu valorifică toate oportunităţile.

"Preferinţele comerciale care au permis alocarea unei cote la exportul de zahăr în UE nu sunt valorificate până la urmă. Autorităţilor din ţară nu le rămâne decât să negocieze", a precizat expertul economic Viorel Chivriga.

Uniunea vamală Rusia-Belarus Kazahstan a anunţat că va aplica taxe de până la 400 de euro, pentru o tonă de zahăr moldovenesc. Totodată, potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr, la începutul anului, peste 56 la sută din zahărul importat din Ucraina a fost de contrabandă. În 2009, ţara noastră a produs 132 de tone de zahăr, dintre care 36 de tone au fost exportate în Rusia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu