Producătorii de vin din Găgăuzia și sute de oaspeți au participat astăzi la Ziua Vinului

Embed:
Producătorii de vin din Găgăuzia, meșterii populari, dar și sute de oaspeți au participat astăzi la Ziua Vinului. La sărbătoare a venit şi şeful statului, Igor Dodon. Evenimentul a fost condimentat cu muzică și dansuri tradiționale găgăuze.

"Avem mai multe feluri de vinuri, avem plantaţiile proprii. De exemplu sauvignon blanc este în ediţie limitată de patru mii de sticle. 'Aceasta este din ceară şi este făcută manual", a spus managerul pe vânzări la o vinărie, Radu Nazaria.

"Avem şapte hectare de plantaţii de viţă-de-vie, iar vinul îl facem din strugurii noştri. Avem aşa vinuri ca chardonnay, aligote, sauvignon blanc - vinuri albe", a spus producătorul de vin, Larisa cervin.

Un vin bun trebuie păstrat în butoaie de calitate, așa că, la sărbătoare era prezent și un producător de poloboace.

"Producem butoaie de diferite dimensiuni de la 5 litri şi mai mari. Butoaiele se pot folosi pentru vin, pentru cognac, țuică", a spus producătorul de butoaie, Nicolae Preşcă.

Găgăuzii au și bucate tradiționale care se combină perfect cu vinul de casa. Un kilogram de kavurma tradiţională se vinde cu 150 de lei.

"Alegem carnea de oase şi pe urmă începem să o fierbem. Totul se fierbe încet, în propria grăsime. La final se pun mirodeniile. Kavurma se fierbe în jur de patru ore."

La Ziua Vinului din Comrat a venit și președintele Igor Dodon.

"E foarte bun vinul din Găgăuzia şi cel din Călăraşi tot e bun a meu de casă tot e bun. De aceea vreau să îi îndemn pe toţi să sărbătorească ziua roadei indiferent de ce localitate se află", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Oaspeții care au venit la sărbătoare spun ca au îndrăgit vinurile din regiune.

"Noi am venit din Rusia, din orașul Ufa. Suntem impresionați că aveți așa sărbători tradiționale şi ne place mult că ieșiți ca o adevărată familie şi sărbătoriți."

"Acest vin pe care îl gustăm acum încă nu a fost scos de pe drojdie, dar deja e foarte aromat. Soiul de vin se simte, dar şi mâna meșterului care l-a făcut."

"Suntem foarte bucuroşi că au loc astfel de festivaluri. Vinurile sunt minunate, proaspete şi naturale, ceea ce se simte."

În Găgăuzia, Ziua Vinului a ajuns la cea de-a 13-a ediţie.
loading...

Lasă un comentariu