Producătorii de sfeclă de zahăr cer despăgubiri de circa 50 de milioane de lei pentru asigurarea recoltei

Embed:

Cer despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. Producătorii de sfeclă de zahăr solicită aproape 50 milioane de lei. De cealaltă parte, asiguratorul spune că este o sumă exagerată. Totuşi, indiferent de valoarea finală ce va fi achitată, aceasta ar putea să fi cea mai mare despăgubire plătită vreodată de o companie de asigurări din Moldova.

Când vor fi plătiţi banii, cele două părţi nu au convenit, deocamdată. Deşi fermierii cer să le fie plătită în regim de urgenţă suma, compania de asigurare spune că nu a încasat încă integral primele de asigurare. Potrivit legislaţiei de subvenţionare în agricultură, producătorii achită doar 40 la sută din primă, iar restul sumei este acoperită de stat.

"Asiguratorul îşi va onora obligaţiile, doar urmare a primirii subvenţiilor de către stat, de asemenea noi suntem informaţi şi asiguraţi de acest fapt de către compania de asigurări Moldasig", a menţionat Vladimir Ştirbu, director Departament CNPF.

La rândul său, producătorul de zahăr spune că este vorba de o sumă mai mare. "Eswte vorba de o sumă de circa 47 milioane de lei, suma exactă se precizează, cu fiecare gospodărie în parte", a afirmat Octavian Armaşu, director financiar Sudzuker.

Printr-un comunicat, compania Sudzucker a anunţat că, deşi este beneficiarul contractelor de asigurare, a informat compania de asigurări ca despăgubirile să fie plătite direct agricultorilor ce au încheiate contracte. Vineri, în Monitorul Oficial au fost publicate rectificările la Bugetul de Stat, care preved suplimentarea subvenţiilor pentru agricultură cu 150 milioane de lei.

În aceste condiţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că, începând cu săptămâna viitoare, primele de asigurare către Moldasig vor fi achitate integral în decurs de 10 zile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu