Procurorul General recunoaşte existenţa unor dosare penale, intentate în urma unor presiuni politice

Embed:

38 de cauze penale ar fi fost pornite de procurorii moldoveni din motive politice. Anunţul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, după ce a  luat act de declarațiile și raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Printre persoanele care figurează în dosarele cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă se numără fostul poliţist de frontieră Gheorghe Petic dar şi avocaţii, Eduard Rudenco şi Ion Creţu.

"Am dispus constituirea în cadrul Procuraturii Generale al unui grup de control şi monitorizare a unor cauze concrete. În sarcina cărora a fost pusă evaluarea a 38 de dosare penale pretins instrumentate pe motive politice. Prin urmare de la începutul acestei săptămâni grupul format din 6 procurori va evalua şi va prezenta rapoartele pe marginea fiecărei cauze penale inclus în listă", a precizat Procurorul General.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a mai declarat că în urma controalelor din ultima perioadă de la Procuratura Anticorupţie şi de la PCCOCS, au fost iniţiate câteva zeci de anchete disciplinare în care figurează peste 20 de procurori.

"În rezultatul controalelor efectuate la cele 2 procuraturi specializate, dar şi pentru o serie de încălcări grave inclusiv reţineri, arestări, percheziționări, sechestre, interceptări, filări. Inspecţia procurorilor a iniţiat 33 de proceduri disciplinare în privinţa a 24 de procurori. 10 de la Procuratura Anticorupţie şi 14 procuratura PC COCS. Numărul total de proceduri disciplinare 18 au fost transmise deja Colegiului de Disciplină şi Etică a Consiliului Superior a Procurorilor", a subliniat Stoianoglo.

În urma verificărilor de la cele două procuraturi specializate, mai mulţi procurori, care au instrumentat în ultimii ani dosare de rezonanţă, şi-au dat demisia. Pe listă se numără Vitalie Busuioc, Dorin Compan şi Eugeniu Rurac.

 

loading...

Lasă un comentariu