Procurorul general ar putea fi numit în funcţie de către preşedintele ţării pentru un singur mandat, de 7 ani

Embed:

Procurorul general ar putea fi numit în funcţie de către preşedintele ţării, pe un mandat de 7 ani, fără drept de realegere. Aceasta este una dintre prevederile Concepției de reformare a Procuraturii, care a fost prezentată pentru dezbateri publice.

Potrivit documentului, modalitatea de numire şi revocare a procurorului general are un rol foarte important în cadrul unui sistem care are menirea de a garanta funcţionarea corectă a organelor Procuraturii. "Numirea procurorului general de către Parlament presupune o opţiune politică, iar un procuror general "politizat" poate pune la îndoială neutralitatea instituţiei", se arată în Concepţie.

Drept soluţie, grupul de lucru special creat pentru implementărea Strategiei de Reformă a propus ca procurorul general să fie numit de către preşedintele ţării la propunerea Consiliul Superior al Procurorilor.

Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, "un procuror general ar trebui să fie numit permanent sau pentru o perioadă de timp relativ mare fără posibilitatea de a fi reinvestit la finalul mandatului. Perioada mandatului nu ar trebui să coincidă cu mandatul Parlamentului. Acest lucru ar asigura o mai mare stabilitate a procurorului şi l-ar face independent de schimbările politice". Astfel, se propune ca mandatul procurorului general să fie de 7 ani, fără drept de realegere.

Procedura de eliberare din funcţie a procurorului general urmează a fi similară procedurii de numire.

Publika.md aminteşte că în prezent, procurorul general este numit de Parlament, iar mandatul acestuia este de 5 ani. Modificările de la Procuratura Generală au loc în contextul implementării Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu