Procurorii germani au pornit un DOSAR PENAL pe numele lui Victor și Viorel Țopa (DOC)

Embed:

Redacţia Today.md a intrat în posesia unei scrisori oficiale emise de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, care confirmă faptul că pe numele lui Victor și Viorel Țopa, finanțatorii platformei DA, au fost deschise dosare penale în Germania.

În cazul lui Viorel Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea acestuia între anul 2000-2001 în schema fraudării BEM prin acordarea creditelor nepoerformante. Pe atunci Viorel Țopa ocupa funcția de șef al BEM.

Din schema de dalapidare a banilor din Banca de Economii, realizată anterior de către jurnaliști în baza deciziei definitive de condamnare emisă în 2012 de CSJ, devine clar că, ocupând o funcţie importantă în cadrul BEM, Viorel Ţopa, oferă un credit de 1.000.000 de dolari companiei AIR MOLDOVA INTERNATIONAL, aflată în posesia lui Victor Țopa.

În calitate de gaj, firma offshore, pe care o deţine, transferă pe conturile BEM suma de 400.000 de dolari (depuşi anterior pe conturile firmei de complici). După ce AIR MOLDOVA International obţine creditul de un milion de dolari începe a doua etapă a schemei de delapidare. 

Citeşte şi: Presa din Germania: Victor Țopa a câștigat primul său milion din trafic cu arme, narcotice și diamante

Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflându-se în funcţie la BEM, emite o dispoziţie prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era de fapt un gaj.

Citeşte şi: FOTOGRAFIA care a stârnit comentarii dure: De la cine primesc indicaţii Cheianu şi Durbală

În cazul lui Victor Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea lui în acțiunile de șantaj, sechestrare de persoane și deposedare ilegală de acțiuni. Un martor important care depune depoziții în potriva lui Victor Țopa este Galina Proidisvet, cea care a fost sechestrată într-un hotel de la Moscova șantajată, iar ulterior deposedată de către Victor Țopa de acțiunile pe carea ea și familia ei le deținea în VictoriaBank. Pentru această crimă, Victor Țopa a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la 12 ani de pușcărie în Republica Moldova. 

Citeşte şi: Interlopul fugar Viorel Ţopa confirmă discuţia avută pe Skype cu Grigore Petrenco 

Dacă oamenii legii germani vor sabili că infracțiunile au avut loc, cei doi urmează să fie extrădați în Republica Moldova, unde își vor ispăși pedepsele de 8 și 10 ani de închisoare.

Potrivit surselor Today.md, condamnații Victor și Viorel Țopa cunosc despre existența acestor dosare penale și au demarat deja formalitățile pentru a pleca din Germania, încercând să evite riscul de a fi extrădați. O posibilă destinație pe care o evaluează este Londra, dar și SUA, unde a și fost deja angajat ONG-ul Frontiera Solutions pentru a încerca să le obțină azil politic. Este vorba despre același ONG care se ocupă de reprezentarea lui Platon și Gofman. 

Citeşte şi: INTERCEPTĂRI SKYPE! Dovada prieteniei vechi dintre Grigore Petrenco și interlopii fugari Țopi 

Reamintim că fugarii Victor și Viorel Țopa sunt cei care au creat și finanțează Platforma DA, oamenii din spatele lui Andrei Năstase. 

Citeşte şi: DEZVĂLUIRILE lui Filat: Interlopii fugari Victor și Viorel Țopa, implicaţi în frauda de la BEM

Viorel Țopa a avut o reacție, din Germania, pe Facebook: Tocmai am văzut o copie a unui document din corespondența diplomatică, în care se vorbește despre unele eventuale „investigații”. Asemenea adresări din partea moldoveneasca au fost multiple în ultimii ani, începând cu 2011. Acum încă nu știu cum exact să interpretăm limbajul diplomatic din copia menționată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu