Procurorii fac dezvăluiri despre metodele unei grupări de a vinde droguri: Ascundeau narcoticele la rădăcina copacilor şi sub bordure

Embed:

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu poliţiştii, au reţinut o grupare criminală, care este învinuită de contrabandă a drogurilor în sumă de aproximativ 9 milioane de lei, dar şi de comercializarea lor, precum și spălarea banilor rezultați din activitatea criminală dată.

Greuparea a fost docuemtnată pe parcursul a 10 luni. Astfel, oamenii legii au stabilit că începînd cu primăvara anului 2018, liderii în vâstă de 21-28 de ani au creat o grupare criminală și au împărțit rolurile, astfel încît unul din ei organiza introducerea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul rutelor internaționale de pasageri, iar cel de al doilea organiza comercializarea drogurilor prin intermediul unei aplicații securizate.

Membrii grupului criminal camuflau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub bordure, pietre și alte locații, iar prin intermediul unei aplicații speciale era fixat locul exact și transmis prin canalul securizat liderilor grupării.

Totodată, infractorii perfectau carduri bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii obţinuţi din vânzarea drogurilor. Oamenii legi au mai stabilit că a fost creat un ”telegram canal”, unde organizatorii schemei infracționale plasau informații despre comercializarea drogurilor, iar în canalul securizat erau admiși doar utilizatori de încredere.

Doritorii de a procura droguri erau acceptați de către conducătorii grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, prin intermediul canalului de comunicație securizat, cumpărătorii primeau instructaj referitor la modalitatea de procurare a drogurilor.  Astfel, potențialul cumpărător primea de la unul din liderii grupării, rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia prin aplicația „telegram”, organizatorului poza bonului fiscal.

După aceasta cumpărătorul primea de la organizator ”link”, la accesarea căruia cumpărătorul identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu aveau contact fizic. 

În perioada 2018 - 2019, gruparea criminală ar fi spălat bani în sumă de aproximativ 9 moilioane de lei, obţinuţi din vânzarea drogurilor. În total au fost utilizate 28 de conturi bancare și aproximativ 90 portmonee electronice.

În scopul deghizării provenienței infracționale a banilor, făptuitorii procurau criptovalută de tip bitcoin. În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliile și mijloacele de transport al  membrilor grupării criminale au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, inclusiv a liderilor grupării criminale, bani în sumă de aproximativ 400 000 lei,  instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor,  precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

Procurorii şi poliţiştii au reţinut trei membri ai grupării criminale, inclusiv organizatorul. aceţtia au fost plasaţi în arest pentru un termen de 30 zile.

Procurorii precizează: 
Drogurile erau de tip PVP și au următoarele efecte dezastruoase:

• Dependenta fizică si psihică

• Schimbări de temperament

• Probleme cu somnul 

 Comportament psihotic

• Hipertermie (persoanelor le este foarte cald)

• Convulsii

• Infarct

• Tensiune ridicata

• Probleme respiratorii grave

• Coma și chiar moarte. 

Pentru comercializarea drogrurilor, infractorii riscă până la 15 ani de închisoare; Pentru spălarea banilor - până la 10 ani de închisoare; Pentru contrabandă - până la 10 ani.  

 

Lasă un comentariu