Procurorii cer rejudecarea dosarului în care Andrei Crăciun a fost condamnat la 21 de ani de închisoare

Embed:

Soarta condamnatului Andrei Crăciun se află din nou în mâinele judecătorilor. Pe 11 octombrie la Curtea Supremă de Justiţie va fi examinată solicitarea procurorilor de rejudecare a dosarului. În 2007, Andrei Crăciun a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pentru că ar fi împuşcat două persoane, una dintre care a decedat. 

După ce ieri, Publika TV a difuzat un material despre cazul lui Andrei Crăciun, condamnat pe nedrept la 21 de ani de închisoare, astăzi au apărut primele reacţii ale autorităţilor. Astfel, Procuratura Generală a cerut Curţii Supreme de Justiţie să anuleze decizia de acum cinci ani şi să reexamineze cazul lui Crăciun. Procurorii nu pun la îndoială, deocamdată, vinovăţia bărbatului. Ei spun că prin acţiunile întreprinse vor să-i respecte dreptul la un proces echitabil de care n-ar fi avut parte în 2007. De celaltă parte, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie afirmă că în practica sa judiciară a auzit doar despre un singur caz, când o persoană a fost condamnată la ani grei de închisoare pe nedrept şi s-a petrecut în perioada Uniunii Sovietice.

Procurorii susţin că, în 2007, Andrei Crăciun nu a contestat decizia instanţei, pentru că şi-ar fi recunoscut vina. De celaltă parte, avocatul bărbatului declară că a făcut recurs, doar că acesta a dispărut. Cu toate acestea, procurorii au solicitat Curţii Supreme de Justiţie să reexamineze dosarul lui Crăciun.
 
"Inculpatul nostru declară că nu a constestat calea de atac deoarece a hotărât pentru sine să răspundă pentru cele comise. În jurul acestei fraze se leagă poziţia noastră că s-ar putea ca el să fie cel care a comis crima şi de aici repet încă o dată actele noastre de reacţionare sunt pentru respecatrea convenţiei drepturilor la un recurs efectiv şi la un proces echitabil", a spus Mircea  Roşioru, şeful Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale.  

În şedinţa colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie va fi examinat recursul făcut de Procuratura Generală. Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, spune că nu poate comenta decizia de condamnare, deoarece nu cunoaşte cazul. Totuşi, Mihai Poalelungi nu vrea să creadă că este vorba despre eroare de judecată. Cu toate acestea, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie afirmă că, în cazul în care va fi demonstrată nevinovăţia lui Andrei Crăciun, situaţia va fi una ieşită din comun pentru sistemul judiciar.
 
 "Organele de anchetă mai ales în astfel de cazuri trebuie să fie foarte atenţi atunci când pornesc aceste urmăriri penale şi trag persoanele la răspundere penală. Ulterior este uşor a depune recurs şi a indica că procuratura nu este de acord cu hotărârile emise de instanţa de judecată",a menţionat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi.

Ministerul de Interne păstrează în continuare tăcerea asupra acestui caz.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu