Procurorii au pornit proces penal pentru a verifica legalitatea finanțării unor partide

Embed:

Procurorii s-au autosesizat cu privire la finanţarea Partidului Socialiştilor, după apariţia în spaţiul public a înregistrărilor video în care Igor Dodon recunoaşte că lunar primea ilegal între 600 de mii şi un milion de dolari din Federaţia Rusă pentru PSRM.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arată că informațiile apărute recent în presă şi numeroasele adresări ale oamenilor au dus la inițierea unui proces penal în acest caz. Oamenii legii au început deja strângerea de probe şi audierile unor persoane pentru a elucida toate circumstanţele, se mai precizează în comunicat.

Sâmbăta trecută, au fost publicate probe video potrivit cărora, în cadrul unei întrevederi cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon recunoaşte pe faţă că ia bani de la ruşi pentru Partidul Socialiştilor - până la un milion de dolari pe lună. Astfel, Igor Dodon şi-a dat arama pe faţă că nu este doar lider informal al PSRM, aşa cum îşi argumentează de fiecare dată statutul când apare la evenimentele organizate de socialişti.

"– Din 1 aprilie nu mai dau nimic. Îl întreb pe Kozak ieri: У меня долги там за два месяца за партию. Как дальше? El: вы входите во власть, пусть вам дают. Eu zic: что, я должен просить Плахотнюка? El: нет, я ему скажу. – Kozak?. – Da. – Mie să-mi spună? Să dau bani pentru PSRM? – Da! Pentru întreținere, zic, ну хорошо! La noi e 600 - 700 pe lună. 800 – миллион в месяц! - Nu cred! – Nu credeţi? – Ne depăşeşte plăţile noastre, pe personal, noi vorbim acum de personal, nu de campanie, pe acţiuni. – Noi am vorbit cu dvs. O să fie pentru întreținerea partidului. Încercăm să majorăm tariful de la 700 – 800 până la unu pe lună ca eu să întrețin partidul."

După dezvăluirile lui Igor Dodon privind finanţarea din exterior a PSRM, PDM a anunţat că va sesiza toate autorităţile vizate pentru a face investigaţii în ceea ce priveşte legitimitatea acestei formaţiuni.

Totodată, recent, liderul formaţiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, a declarat, în cadrul unei emisiuni de la TV 8, că liderul neformal al Partidului Socialiştilor ar deține mai multe proprietăți în Rusia, inclusiv în Crimeea ocupată de ruşi, dar și conturi de zeci de milioane de dolari în băncile din Elveția.

"Are proprietăți în Crimeea, are o grămadă de hectare de pământ în Rusia. După întâlnirile sale cu guvernatorii unor regiuni din Rusia, acesta îl trimitea acolo pe Ciubara. De toate aceste tranzacții la Moscova se ocupa Vadim Ciubara, unul dintre cei mai apropiați oameni ai săi. Pe Ciubara, dacă nu greșesc, este scris și postul Accent TV", a spus RENATO USATÎI, liderul formaţiunii "Partidul Nostru".

Mai mult, Renato Usatîi susţine că Igor Dodon, dar şi liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, deţin apartamente de lux într-un cartier de elită din Moscova.

"Primele apartamente au fost cumpărate la Moscova după alegerile parlamentare din 2014, din banii strânşi pentru scrutin. Igor Dodon a cumpărat pentru el, Greceanîi şi pentru Vadim Ciubara patru apartamente în sud-vestul Moscovei", a spus RENATO USATÎI, liderul formaţiunii "Partidul Nostru". 

Legea cu privire la partidele politice interzice finanţarea acestora de către persoane fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, din veniturile obţinute din afara ţării. Nu pot dona bani nici cetăţenii străini, persoanele anonime, persoane juridice din străinătate, dar şi alte state şi organizaţii internaţionale.

Şi Codul Electoral interzice finanțarea directă sau indirectă, precum şi susținerea materială sub orice formă a campaniilor electorale ale concurenților electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituții şi organizații străine, internaționale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sînt cetățeni ai Republicii Moldova. Aceşti bani sunt confiscaţi prin hotărârea instanței de judecată şi ajung în buget.

CITEȘTE ȘI: PROBĂ VIDEO 3: Igor Dodon spune câți bani primea, lunar, din Rusia, pentru PSRM: 600-700 de mii de dolari, până la un milion

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu