Procurorii Anticorupţie cer arestarea lui Vlad Plahotniuc. Avocaţii: Este o răfuială politică

Embed:
Procuratura Anticorupţie cere 30 de zile de arest pentru Vlad Plahotniuc, pe care îi acuză de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Magistraţii Judecătoriei Chişinău vor anunţa decizia mâine.

"Procuratura Anticorupţie a dispus pornirea urmăririi penale în 2 cauze penale pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari", a spus șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Potrivit avocatului, Vlad Plahotniuc califică acţiunile procurorilor drept răzbunări ale actualei guvernări şi susţine că Federaţia Rusă ar fi în spatele acestor intervenţii.

"Clientul meu consideră că toate aceste acțiuni sunt o răfuială politică. Noi am prezentat și în instanța de judecată toate comunicatele actualei guvernări care, începând cu luna iunie, solicită arestarea acestuia, invocă arestarea acestuia, solicită pornirea urmăririlor penale. Totodată, clientul nostru consideră că în aceste acțiuni ale organelor de drept din Republica Moldova sunt intervenții din Federația Rusă", a declarat avocatul lui Vlad Plahotniuc, Vladislav Roşca. 

"Nu se va tine cont de influenta societatii sau nu se va permite influenţa societăţii sau influenta politicului in desfasurarea urmaririi penale", a spus șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

În cadrul aceleiaşi cauze penale, o persoană a fost reținută şi arestată pentru 30 de zile.

Procuratura Anticorupţie a demonstrat că face justiţie pe reţelele de socializare în ceea ce-l priveşte pe Vlad Plahotniuc. Mai exact, în 8 octombrie, instituţia a postat pe pagina sa de facebook un anunţ că Vlad Plahotniuc are statut de bănuit într-un dosar şi că este aşteptat la audieri în data de 9 octombrie. Şeful procuraturii, Viorel Morari, a recunoscut că este pentru prima dată când o persoană este citată pe facebook. Procuratura Anticorupţie nu a publicat însă şi un comunicat de presă oficial pe site-ul Procuraturii Generale şi nici nu a expediat instituţiilor mass-media această informaţie prin e-mail, aşa cum se întâmplă de obicei.

"– Eu mi-am asumat responsabilitatea. –  Ați mai publicat astfel de citații pe Facebook sau este pentru prima dată? – V-am explicat de ce s-au efectuat astfel de acțiuni. – Vă întreb dacă este prima dată. –  Da, este prima dată", a spus Viorel Morari. 

Avocatul lui Vlad Plahotniuc, Vladislav Roşca, susţine că procurorii au încălcat toate principiile procedurii penale şi nu au respectat procedura de citare. Dacă fostul preşedinte al PDM a fost chemat pe facebook la audieri în data de 9 octombrie, avocatul susţine că a primit citaţia pentru data de 11.

"Citația noi am primit-o pentru data de 11 a zecea, data de 11 este mâine. Astăzi, ne-am trezit deja cu demers cu invocarea motivului că dl Plahotniuc se poate eschiva de la mersul urmăririi penale", a menţionat Vladislav Roşca. 

Ieri, avocatul lui Vlad Plahotniuc a depus la Procuratură o cerere în care a solicitat amânarea pentru trei săptămâni a audierilor, dar şi a altor acţiuni procesuale în privinţa clientului său. Şi asta, pentru că avocatul admite că, în această perioadă,Vlad Plahotniuc ar putea să se prezinte personal în faţa procurorilor.

Lasă un comentariu