Procuratura Generală caută finanţatorul referendumurilor din Găgăuzia

Embed:

Procuratura Generală a solicitat Comisiei Electorale Centrale, Curţii de Conturi şi Inspectoratului Fiscal Principal de Stat să verifice legalitatea utilizării banilor pentru cele două referendumuri ilegale din Găgăuzia, desfăşurate pe 2 februarie.

"S-a cerut acest lucru, deoarece în cadrul urmării penale s-a constatat că conturile Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia au fost blocate pe perioada desfăşurării referendumurilor. Totodată, membrii CEC au primit salarizare, cât şi au fost anumite cheltuieli cu organizarea referendumurilor respective. Este expediată o solicitare Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea verificărilor respective paralel cu acţiunile care se desfăşoară pe dosarul penal", a spus procurorul Viorel Morari.

În prezent, procurorii instrumentează trei dosare penale, ce vizează organizarea plebiscitelor ilegale din autonomia găgăuză. Acţiunile au fost pornite pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, samavolnicie, dar şi pentru acţiuni îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau dezbinării naţionale.

Procurorii examinează câteva versiuni cu privire la provenienţa banilor pentru plebiscitele din 2 februarie. Până acum, autorităţile de la Comrat nu au prezentat rapoarte în acest sens, ci doar au anunţat că au fost cheltuite aproape 1,4 milioane de lei, bani oferiţi de un om de afaceri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu