Procuratura Generală a respins solicitarea de întoarcere a lui Platon în Ucraina și de extrădare în Rusia

Embed:

Procuratura Generală a respins solicitarea de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon în Ucraina și de extrădare în Federația Rusă. Decizia a fost luată după ce PG a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state.

"Având în vedere că inculpatul Platon deține cetățenia Republicii Moldova și își ispășește pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat, și în același timp, este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfășurare, iar în lipsa lui ar putea fi încălcat termenul rezonabil al cercetărilor și, în consecință, s-ar leza drepturile și interesele părților vătămate, Procuratura Generală nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina și Federația Rusă, ambele fiind respinse", se menţionează în comunicatul emis de Procuratura Generală.

PUBLIKA.MD aminteşte că Procurorul general de la Kiev, Ruslan Riaboshapka, i-a transmis o scrisoare oficială omologului său de la Chişinău, Alexandr Stoianoglo, prin care a cerut să se ia toate măsurile necesare pentru reîntoarcerea lui Platon în Ucraina.  

De menţionat că fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă a declarat că miza controalelor efectuate de Procuratura Generală la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de la Procuratura Anticorupție ar putea fi anularea procedurii de extrădare din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon și transferul lui în statul vecin.

Ulterior, Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că nu este posibilă anularea extrădării lui Veaceslav Platon.

Așa-numitul raider numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, a fost condamnat în ţara noastră la 30 de ani de închisoare în două dosare penale. Primul pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul Băncii de Economii.

Iar în cel de-al doilea a fost acuzat de corupere activă într-o cauză penală de prejudiciere a unor companii de asigurări. Pe rol mai este un dosar în care Platon este acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. În această anchetă, Platon mai riscă până la zece ani de puşcărie.

Recent, procurorul general de la Kiev, Ruslan Riaboshapka, i-a transmis o scrisoare oficială omologului său de la Chişinău, Alexandr Stoianoglo, prin care a cerut să se ia toate măsurile necesare pentru reîntoarcerea lui Platon în Ucraina.  

loading...

Lasă un comentariu