Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul iniţiativei de referendum în Găgăuzia

Embed:

(UPDATE 12.22) Viorel Cibotaru, analist politic: Eu cred că din punct de vedere juridic este o acţiune logică a Procuraturii. Este o acţiune nu doar necesară, dar şi benefică. Avem un conflict între autoritatea locală UTA Găgăuzia şi Parlamentul de la Chişinău, iar acesta poate să degenereze. Este un complot politic îndreptat împotriva Republicii Moldova, deoarece a depăşit orice dimensiune de discuţie. Acest conflict se îndreaptă spre a discredita aceste autorităţi locale, spre a discredita acea autonomie. Acest conflict va trebui să îmbunătăţească cadrul legislativ, pentru a nu degenera spre un separatism. Procuratura în cazul de faţă nu putea lua o altă decizie. Acest conflict nu are o finalitate clară. Din punct de vedere politic, va avea o oarecare finalitate. Dar ca măsură preventivă, care are o anumită legătură cu politicul, această măsură este necesară. Este foarte greu de a face pronosticuri. Reprezentanţii elitelor de la Comrat trebuie să-şi dea seama că dacă vor organiza aceste referendumuri, vor trece o anumită linie. Cred că populaţia va ignora această acţiune a acestui dosar. Nu este suficientă doar iniţierea unui dosar.

(UPDATE 12.16) Vitali Catană, analist politic: Există mai multe elemente îndreptate împotriva statalităţii Republicii Moldova. În istoria ţării noastre nu cunosc asemenea dosare. Doar în problema transnistreană au fost asemenea dosare, dar ele, din păcate, nu au fost duse până la capăt. Este un act de sfidare a legii şi autorităţilor Republicii Moldova. În momentul în care acest referendum este lipsit de orice efect juridic, ei văd că pot sfida legislaţia ţării. Eu cred că soluţia ar fi ca legea să fie aplicată punctual, pentru a nu avea acuzaţii din diferite părţi şi astfel, vom avea şi susţinerea partenerilor din UE. Este important ca legea să fie aplicată punctual şi corect. Cu siguranţă, aplicarea legii corecte nu îi va scuti pe unii de presiuni. Fapta întotdeauna este legată de anumite persoane. În mod categoric se va ajunge şi la numele persoanelor.

(UPDATE 12.11) Oazu Nantoi, analist politic: Vreau să încep de la 23 decembrie 1994, când Parlamentul Pepublicii Moldova a doptat Legea cu privire la autonomia Găgăuziei. Greşeala a fost atunci, iar ulterior, nicio guvernare nu a reuşit să reducă ambiguităţile din legea respectivă. V-aţi convins că atunci când aţi încercat să vorbiţi în limba de stat cu deputatul Adunării Populare acesta nu a putut să vă răspundă. Dacă acest referendum va avea loc, va fi încă un pas împotriva statalităţii Republicii Moldova. Statul trebuie să-şi ducă treaba până la capăt. Această autonomie trebuie să fie una culturală şi niciun fel de autodeterminare a poporului găgăuz. Nu e vorba despre o atitudine mai dură. Vă aduc aminte că în Republica Moldova funcţionează legea din 1989, în ceea ce priveşte funcţionarea limbilor pe teritoriul ţării. Consecinţele ar putea fi benefice dacă statul va duce până la capăt aceste dosare şi cei de la Comrat şi nu doar ei vor afla că sunt anumite limite constituţionale.

(UPDATE 12.05) Serghei Cimpoieş, deputat în Adunarea Populară: Am aşteptat această reacţie din partea procuraturii. Prima instanţă nu avea dreptul să examineze un asemenea dosar. Pe data de 3 au luat hotărârea, sunt 30 de zile termen pentru apel. Această dată va fi pe 3 februarie, iar referendumul se va desfăşura pe 2 februarie, aşa că va fi legal.

(12.03) Autorităţile din Găgăuzia sunt acuzate în procesul de organizare a referendumului preconizat pentru începutul lunii februarie curent. Procuratura Generală a deschis un dosar penal în acest sens.

Anterior, autorităţile din unitatea teritorial administrativă au anunţat că nu vor renunţa la organizarea plebiscitului.

Publika.md aminteşte că acum câteva zile, Judecătoria de la Comrat a declarat ilegală decizia Adunării Populare de organizare a  2 referendumuri ce urmau să aibă loc la 2 februarie.

Pe aceeaşi temă