Procuratura Generală a deschis dosar penal pe cazul infectării cu TBC a copiilor din Donduşeni

Embed:

Unul dintre cei 65 de copii infectaţi cu TBC la grădiniţa din Donduşeni este bolnav de tuberculoză şi a fost internat în spital. Anunţul a fost făcut, astăzi, de Ministerul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Tot astăzi, Procuratura raionului Donduşeni a iniţiat o cauză penală pe faptul infectării copiilor cu TBC.

Copilul, diagnosticat cu tuberculoză în fază incipientă, a fost internat la Spitalul din Bălţi.

"Bolnav de tuberculoză este un copil, internat la Bălţi. Dintre aceşti 65 care au fost pozitivi la tuberculoză, 64 sunt infectaţi, care nu au manifestat simptome clinice şi sunt supuşi tratamentelor de prevenire", a conchis ministrul.

Ministerul Sănătăţii a stabilit că vina pentru infectarea copiilor o poartă educatoarea bolnavă de TBC, care a ascuns că avea tuberculoză şi a migrat dintr-un raion în altul. În prezent, femeia este spitalizată în Dispensarul Ftiziopneumologic din Bălţi cu diagnosticul tuberculoză pulmonară.

"A avut o viză de reşedinţă nestabilă. Până în 2006 a locuit la Donduşeni, din 2006 până în 2011 a locuit la Teleneşti. Părinţii, fratele şi tatăl acestei paciente au suferit şi de TBC. Tatăl a decedat din cauza unor maladii asociate TBC-ului", a subliniat Andrei Usatâi.

Procuratura din Donduşeni a deschis un dosar penal pe faptul infectării cu TBC a copiilor de la grădiniţa "Luceafărul" din acest oraş. Potrivit Codului Penal, persoana vinovată pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice se pedepseşte cu amendă de până la opt mii de lei sau cu închisoare de până la un an. Persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 20 de mii de lei cu sau fără lichidarea acesteia.

Amintim că, potrivit Publika TV, în urma testelor efectuate de către Comisia Specială a ministerului Sănătăţii s-a descoperit că 65 de copii din grădiniţa "Luceafărul" din Donduşeni au fost infectaţi cu tuberculoză. Atunci, au fost supuşi testelor Mantoux 252 de copii din totalul de 261, câţi frecventează instituţia preşcolară.

Se presupune că micuţii au fost infectaţi de către o educatoare care suferă de o formă gravă a tuberculozei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu