PROCURATURA CONFIRMĂ: Anumite personaje au blocat intenţionat eliberarea celor doi piloţi moldoveni

Embed:

Cei doi piloţi, foşti ostatici al războiului din Afganistan vor ajunge acasă azi.

Potrivit Ziarului Naţional aceştia vor reveni în ţară astăzi, la 18:30, cu o cursă obişnuită de avion Chişinău-Moscova.

O delegaţie a fost trimisă ieri în capitala Rusiei, formată din secretarul general de stat al diplomaţiei moldoveneşti, Mihail Căpățînă, și medicul-șef al spitalului Cancelariei de Stat, Evgheni Vasiliev.

Autorităţile au cerut Rusiei permisiunea ca aceştia să acorde ajutorul necesar foştilor ostatici al războiului din Afganistan.

Între timp, Procuratura Generală confirmă că unele persoane au blocat intenţionat trecerea celor doi piloţi moldoveni, fără să precizeze dacă s-a referit la declaraţiile de ieri ale lui Igor Dodon. Potrivit acesteia, au existat mai multe încercări de implicare în eliberarea cetăţenilor moldoveni Lionel Buruiană şi Mihai Crihana din partea diferitor personaje, care au dus la tergiversarea procesul de eliberare a victimelor, iar aceste implicări erau motivate de interese materiale sau de obţinere de alte avantaje. 

Mai mult, reprezentanţii procuraturii susţin că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de persoane total iresponsabile riscă să pună în pericol viaţa foştilor ostatici.

Publika.md aminteşte că ieri, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că a blocat procesul de eliberare. Oficialul susţine că foştii prizonieri urmau să fie aduşi acasă încă de acum 4 luni, când au fost finalizate negocierile, dacă nu s-ar fi implicat Igor Dodon, care şi-a dorit ca eliberarea lor să fie folosită într-un mod cinic în campania electorală. Pe de altă parte, expertul constituţionalist Nicolae Osmochescu susţine că şeful statului ar putea fi pus sub acuzare, la solicitarea Procuraturii Generale, pentru tergiversarea eliberării ostaticilor. 

Cei doi moldoveni au fost luaţi ostatici de talibani în luna noiembrie 2015 după ce elicopterul în care se aflau a fost doborât într-o provincie afgană. Un al treilea cetăţean moldovean, tot pilot, a murit şi a fost adus în ţară în luna decembrie a aceluiaşi an. Elicopterul participa la misiuni desfăşurate sub egida ONU.   

Mai mult, pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

"La această etapă putem doar menţiona că, au fost întreprinse activităţi fără precedent pentru organele de drept din Republica Moldova, unele din ele cu risc major. Pe întreaga perioadă a anchetei s-a ţinut cont şi de consultanţa colegilor din alte state cu practici avansate pentru astfel de situaţii.

Tot la această etapă putem menţiona că, potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale: " (a fost) constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje".

Totodată, reprezentanţii Procuraturii au subliniat că se vor investiga şi ultimele declaraţii expuse în spaţiul public privind implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor.

"Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, un mare grad de profesionalism şi responsabilitate, toate acestea având un rol esenţial în asigurarea securităţii celor doi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici. 

În acest context, menţionăm că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă. 

Facem apel la mass-media să manifeste maximă prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care priveşte vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare inadecvată ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care prin acţiunile lor vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe ţări din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante, dar şi o mare discreţie", se notează în comunicatul emis de Procuratura Generală.

PUBLIKA.MD menţionează că o delegaţie a ministerului de Externe de la Chişinău a zburat aseară la Moscova pentru a-i aduce astăzi acasă pe ostaticii moldoveni eliberați din Afganistan. Între timp, preşedintele Igor Dodon încearcă să zădărnicească acest lucru şi face apeluri disperate către autorităţile de la Moscova ca să nu permită revenirea lor în Moldova cu delegaţia oficială. Declaraţiile au fost făcute de liderul formaţiunii Partidului Nostru, Renato Usatîi, într-o intervenție live pe Facebook.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu