Procuratura acuză ministerul Educaţiei că este de acord cu colectarea banilor în şcoli VIDEO

Embed:

Ministerul Educaţiei tolerează şi încurajează colectarea ilegală de bani în instituţiile de învăţământ. Este concluzia procurorilor, care susţin că Ministerul Educaţiei a elaborat chiar şi un regulament în acest sens. Cei de la Ministerul Educaţiei resping acuzaţiile şi declară că respectivul document a fost adoptat în condiţii perfect legale. 

Recent, Ministerul Educaţiei a lansat campania Corupţia Omoară Educaţia. Procurorii susţin, însă, că Ministerul este cel mai cointeresat în existenţa fenomenului. Dovadă ar fi Regulamentul cu privire la cooperarea instituţiilor de învăţământ cu asociaţiile obşteşti ale părinţilor, aprobat de Ministerul Educaţiei. În timp ce legislaţia prevede că asociaţiile obşteşti sunt organizaţii necomerciale, în regulament pot fi găsite mai multe aluzii la colectarea banilor. Astfel în articol 8 din acest document este stipulat că "instituţia de învăţămînt solicită asociaţiei alocarea de mijloace financiare doar printr-un demers argumentat în scris."

"În acest fel Ministerul Educaţiei încearcă să atribuie caracter legal unor ilegalităţi", a declarat şef secţie minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, Iurie Perevoznic. 

Responsabilii de la Ministerul Educaţiei sunt nedumeriţi de faptul că, despre presupusele nereguli, Procuratura Generală a anunţai în primul rând presa şi abia după asta Ministerul. 

"Acest document a fost avizat de către toate instanţele aşa cum prevede legea în vigoare, Ministerul Justiţiei", a spus viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng.

Procurorii îi contrazic, însă, pe cei de la Ministerul Educaţiei. 

"Asociaţia obşetască Viitorul anunţă că din cei 465 de elevi ai liceului taxa lunară de 15 lei au achită 278, ceilalţi sunt scutiţi. Ce fel de taxe benevole atunci când utilizează noţiuni sunt scutiţi, cine îi scuteşte", afirmă Perevoznic. 

Procurorii susţin că vor cere modificarea cadrului legal, astfel încât părinţii şi profesorii, care colectează banii, să fie traşi la răspundere contravenţională şi chiar penală. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu