Procesul de trecere la televiziunea digitală este în pericol. CA a anunţat concurs pentru frecvenţele analogice ale Canal 2 şi Prime TV

Încă o dovadă că procesul de trecere de la televiziunea analogică terestră la cea digitală este în pericol. Consiliul Audiovizualului intenţionează să anunţe, vineri, 8 noiembrie, un concurs pentru două frecvenţe analogice terestre, cedate anterior de posturile Canal 2 şi Prime TV. Asta chiar dacă, din 1 martie 2020, este planificată trecerea la televiziunea digitală. Opinia a fost exprimată de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova. 

Directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova, Dumitru Ţîra, susţine că anunţarea concursului de către CA pentru cele două frecvenţe analogice terestre este una inutilă.

DUMITRU ŢÎRA: "Pentru mine este foarte straniu că Consiliul Audiovizualului a anunţat acest subiect pe agendă. Pentru a tergiversa sau pentru a intinde acest termen e foarte probabil. Vor fi acordate pentru trei luni, aceste trei luni de utilizare sunt zero, adică, tehnic vorbind, este necesar mult mai mult timp pentru a intra în distribuţie."

Mai mult, în opinia expertului media, scopul scoaterii de către CA la concurs a celor două frecvenţe analogice terestre, cedate de posturile Canal 2 şi Prime TV, este de a le oferi posturilor de televiziune apropiate Partidului Socialiştilor.

DUMITRU ŢÎRA: "Una dintre reţele, cu siguranţă, va merge către Accent TV. În spaţiul CSI, ORT obligă toţi parteneri de distribuţie sau de retransmisie să aibă dispună de reţea naţională, eu cred că, de fapt, despre asta este vorba."

Preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta această situaţie. Pe de altă parte, membrul CA, Corneliu Mihalache, a declarat că decizia privind anunţarea concursului se încadrează în limitele legii. Totuşi, el recunoaşte că procesul de trecere la televiziunea digitală ar putea întârzia.

CORNELIU MIHALACHE: "Instituţia noastră este obligată să le scoată în concurs, deja vom vedea ce interes va fi la aceste frecvenţe. Nimeni nu este sigur că în 2020, pornind de la ideea cum gestionează digitalizarea Guvernul Republicii Moldova, nu sunt sigur că în 2020 vom trece la digitalizare. Este explicată prin incapacitatea Guvernului de a gestiona digitalizarea."

Recent, premierul Maia Sandu a negat că Guvernul ar tergiversa trecerea de la televiziunea analogică, la cea digitală. Asta după ce preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a acuzat executivul că nu întreprinde nicio acţiune în acest sens.

MAIA SANDU: "Termenul este 1 martie 2020, sunt în termen, nu ştiu de ce răspândiţi această informaţie neverificată."

REPORTER: "Mulţi oameni nici nu cunosc unde pot să facă acest lucru."

MAIA SANDU: "Noi facem achiziţii şi distribuim şi suntem în termen. Eu zic, eu zic să vă uitaţi în document".

Amintim că în urma mai multor presiuni din partea instituţiilor statului, postul de televiziune Canal 2 a decis să renunţe la frecvenţa naţională şi a recomandat instituţiilor responsabile să o atribuie Societăţii Române de Televiziune. Țara noastră a semnat încă în anul 2006 Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații, cu alte peste 100 de țări, conform căruia semnatarii se obligă ca până la 16 iunie 2015 să efectueze în țările lor tranziția televiziunii terestre analogice la cea digitală. S-a stabilit perioada de tranziție de 9 ani, din 16 iunie 2006 până în 16 iunie 2015. În ţara noastră, acest lucru urmează să se întâmple abia în anul 2020, din 1 martie.

În prezent, doar şapte posturi TV emit în format digital, printre acestea se numără Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV.

Lasă un comentariu