Proces colectiv în SUA. Facebook învinuit de colectare ILEGALĂ de date private

Un tribunal din San Francisco a admis o cerere în vederea depunerii unei plângeri în nume colectiv contra Facebook, în baza unor acuzaţii de colectare ilegală de date private ale utilizatorilor, relatează AFP, citat de digi24.ro

Conflictul vizează o funcţionalitate lansată de Facebook în 2010 care sugerează numele utilizatorilor de identificat în fotografii ce au fost publicate în reţeaua de socializare, iar mai apoi instrumentul permite identificarea automată a acestora.

Judecătorul a respins deja, în 2016, un recurs al Facebook contra acestei plângeri a unor utilizatori din Illinois, dar de această dată a acceptat calificarea acesteia drept "class-action"ce îi priveşte pe "utilizatorii Facebook în Illinois pentru care Facebook a creat şi păstrat profiluri ce repertoriază caractere geometrice ale feţelor lor după data de 7 iunie 2011", potrivit hotărârii consultate de AFP.

Însă justiţia a refuzat ca plângerea colectivă să-i privească pe toţi utilizatorii acestui stat care apar într-o fotografie pe reţea. Reclamanţii se plâng de faptul că acest lucru se face fără acordul lor.

"Suntem pe cale să examinăm hotărârea. Continuăm să credem că acest caz este fără fundament şi ne vom apăra viguros", a declarat o purtătoare de cuvânt a Facebook pentru AFP.

Instrumentul de recunoaştere facială al Facebook a provocat temeri cu privire la respectarea vieţii private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora grupul a suspendat utilizarea acestuia în 2012. Iar de la jumătatea lui martie, acesta este implicat într-un scandal răsunător cu privire la divulgarea datelor personale a zecii de milioane de utilizatori - fără acordul acestora - către firma britanică de consultanţă politică Cambridge Analytica.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu