PROCEDURA LEGALĂ pentru părăsirea Uniunii Europene. Ce trebuie să facă Marea Britanie

Embed:

Marea Britanie ar putea să părăsească Uniunea Europeană în aproximativ doi ani. În tot acest timp, Regatul Unit şi Bruxelles-ul va trebui să rezilieze acordurile semnate pe parcursul celor peste 40 de ani de apartenență în blocul comunitar.

Teoretic, membrii Parlamentului de la Londra ar putea bloca ieșirea Regatului din UE. Asta deoarece aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie pentru autoritățile de la Londra.

Experții internaționali susțin însă că dacă aleșii vor merge împotriva votului populației, ei riscă să piardă sprijinul acestora la viitoarele alegeri legislative.

Potrivit articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, orice stat membru are dreptul să iasă din Uniunea Europeană, iar dacă este luată o decizie în acest sens, ţara trebuie să negocieze relaţiile viitoare cu blocul comunitar.

În articol mai este menţionat că statul care a ieșit din UE poate oricând reaplica pentru statutul de membru. În data de 28 iunie va fi convocat un summit al șefilor de stat și de guvern ai țărilor din Uniunea Europeană pentru a discuta despre procedurile legale de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu