Problemele din sectorul agricol vor fi discutate, astăzi, în cadrul unei adunări generale a fermierilor

Embed:

Problemele din sectorul agricol vor fi abordate, astăzi, în cadrul unei adunări generale, organizată de Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova. La reuniune vor participa aproximativ 150 de fermieri din întreaga ţară, membri ai acestei organizaţii.

Agricultorii şi-au exprimat, în repetate rânduri, nemulţumirile legate de politica bugetar-fiscală pentru 2013, aprobată de Parlament. În vara anului trecut, mii de fermieri au organizat proteste în toată ţara. Ei au cerut autorităţilor să renunţe la majorarea TVA pentru producţia agricolă primară, de la opt la 20 la sută. Fermierii au mai cerut restituirea accizului combustibilului, utilizat la lucrările agricole.

Nici condiţiile meteo nu au ţinut, anul trecut, cu agricultorii. Seceta a provocat pagube de aproape trei miliarde de lei, iar volumul producţiei agricole s-a redus cu peste 22 la sută. În lipsa furajelor, şi sectorul zootehnic este într-o criză profundă. În următoarele luni, mai multe întreprinderi de producere a cărnii ar putea falimenta, iar mii de muncitori ar putea rămâne fără un loc de muncă. În plus, pierderile la buget vor fi de cel puţin 250 de milioane de lei lunar. Prognozele aparţin Ministerului Agriculturii, care dă asigurări că va întreprinde acţiuni urgente pentru remedierea situaţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu