Problemele din agricultură, în vizorul premierului. Filip a purtat discuţii cu mai mulţi fermieri

Embed:

Problemele din agricultură sunt în vizorul premierului Pavel Filip. Şeful Executivului a fost, astăzi, la o seră dotată cu echipament modern, iar apoi a făcut o vizită şi la Institutul de Fitotehnie "Porumbeni".

Prim-ministrul a discutat cu fermierii despre problemele care le întâmpină în activitatea lor şi a menţionat că autorităţile caută soluţii pentru acestea. 

Premierul Pavel Filip a vizitat o seră din satul Onițcani, raionul Criuleni, unde sunt cultivaţi castraveţi şi roşii.

Agricultorii s-au plâns că situaţia de pe piaţa valutară le-a afectat afacerea.

"Devalorizarea sau prăbuşirea leului şi de la dobânzi suntem în minus. Toţi banii i-am împins acolo unde nu trebuia. La moment avem investite 35 de milioane de lei, însă mai avem blocul patru şi răsadniţa. S-au majorat cu mult preţurile iniţiale", a spus directorul tehnic al serei, Ion Hagiu. 

Premierul şi ministrul Agriculturii au dat asigurări că Guvernul va stimula fermierii care vor să înregistreze performanţe.

"Pe lângă că avem subvenţionarea, mai avem şi creditul polonez, noi mai căutăm şi intrumente sub formă de leasing, ca formă de credit agricol cu procent mic", a spus ministrul Agriculturii, Eugen Grama. 

Pavel Filip a fost şi la Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", care, recent, a obţinut un succes. Este vorba despre înscrierea în Registrul de Stat al României a câtorva soiuri de seminţe de porumb. Astfel, acestea vor putea fi exportate în UE.

"Pentru a pătrunde în piaţa europeană, pentru a respecta cerinţele standartelor europene. Noi trebuie să avem aici la institut o mini fabrică de 1.500-2.000 de tone de procesare a seminţelor. Este strict necesar să avem un frigider de 200 de tone", a spus directorul Institutului de Fitotehnie "Porumbeni", Pintilie Pîrvan. 

Premierul i-a înmânat directorului instituţiei o diplomă şi a declarat că autorităţile vor căuta soluţii pentru problemele de la institut.

"O parte din probleme deja le-am auzit. Sper să mai discutăm şi în continuare despre alte probleme, dar şi despre soluţii", a spus prim-ministrul Pavel Filip. 

Pavel Filip a mai fost şi la Fabrica de peleți din biomasă din satul Paşcani, raionul Criuleni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu