"Probleme" pe patru roţi. Mai mult de jumătate dintre ambulanţele din ţară sunt într-o stare jalnică

Embed:

Din cele peste 400 de ambulanţe din toată ţara, mai mult de jumătate sunt într-o stare jalnică. Doar 110 autospeciale sunt exploatate mai puţin de 20 de ani. Astfel, personalul medical este nevoit să lucreze cu ce are, fapt ce uneori se lasă cu urmări grave. Cel mai recent incident cu implicarea unei ambulanţe vechi a avut loc la Floreşti, când un bebeluş de doar două luni a fost transportat într-o autospecială, care în loc de fereastră avea o bucată de carton.

Responsabilii spun că ambulanţa care deserveşte mai multe sate din raion s-a defectat şi a fost dusă la reparaţie, astfel că la acea solicitare s-a deplasat o ambulanţă şi mai veche.

"Deplasându-se pe drumul pe partea carosabilă spre Cuhureşti drumul este mai rău s-a deteriorat geamul de la şofer. Însă ei nu s-au oprit în drum că acolo costa fiecare secundă, fiecare minută trebuia să ajungă urgent pentru a acorda ajutorul medical copilului", a menţionat coordonatorul tehnic SAMU Floreşti, Gheorge Chihai.

Spitalul are urgent nevoie de ambulanţe noi.

"În parcul de automobile noi avem în dotare 10 maşini. Eu cred că la centru aici ne trebuie nu mai puţin de trei maşini noi. Ne-ar schimba situaţia", a spus coordonatorul tehnic SAMU Floreşti, Gheorge Chihai.

"Cred că ar fi mai bine să fie şi noi cu cardiograme, cu aparate pentru primul ajutor. Pentru că am avut persoană când nu au putut acorda ajutorul necesar pentru stop cardiac. Şi nu au avut utilaj să îi acorde primul ajutor".

"Ar fi de dorit să fie cu tot ce se recomandă, cu tot ce este necesar pentru un bolnav".

Şi conducerea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească recunoaşte că starea tehnică a ambulanţelor le dă mari bătăi de cap medicilor din raioane.

"Un caz cu mult mai tragic noi l-am avut în Drochia, unde un automobil tot cu perioadă de exploatare aproape 20 de ani de zile s-a stricat în timpul mersului a staţionat şi această echipă de urgenţă a fost tamponată de un automobil şi șoferul acesteia ambulanțe a decedat pe loc", a comunicat şeful CNAMUP, Boris Golovin.

Responsabilul spune că anul trecut, în luna octombrie, ar fi trebuit să ajungă în ţară 168 de ambulanţe noi, însă licitaţia a fost oprită de fostul ministru al sănătăţii, Ala Nimerenco, care a spus că procesul s-ar fi desfăşurat cu abateri. Ulterior, pe acest caz s-a expus Procuratura Anticorupţie. Oamenii legii nu au găsit încălcări, iar licitaţia a fost reluată. Astfel, noile autospeciale ar urma să ajungă în ţară în toamna acestui an.

CITEŞTE ŞI: Şocant! Un pacient din Floreşti, transportat la spital cu o ambulanţă fără geam şi în condiţii greu de imaginat (VIDEO)

loading...

Lasă un comentariu