Problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina, abordată la Kiev de ministrul Monica Babuc şi omologii săi ucraineni

Embed:

Problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina a fost abordată la Kiev de ministrul Educaţiei şi Culturii, Monica Babuc. În cadrul vizitei oficiale în ţara vecină, demnitarul s-a întâlnit cu miniştrii ucraineni ai Culturii şi Învăţământului, Yevhen Nisciuk şi Lilia Grinevici.

"În acest sens am discutat cu doamna ministru şi i-am comunicat problemele pe care le au reprezentanţii diasporei moldoveneşti, raportat chiar şi la o posibilă micşorare a orelor în care este studiată limba maternă, adică limba română. Şi am vorbit cum am putea împreună, de comun acord, să soluţionăm anumite probleme ca să scotem tensiunile de pe reprezentanţii diasporei noastre acolo", a declarat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc. 

Oficialii au convenit că va fi creat şi un grup comun de lucru care va găsi soluţii pentru pregătirea profesorilor de limbă română din Ucraina.

S-a mai discutat şi despre posibilitatea acordării unor burse acestor dascăli.

CITEŞTE ŞI: Subiectul privind şcolile româneşti din Ucraina, pe agenda Legislativului de la Chişinău. Parlamentul va adopta o declaraţie

Joi, şi deputaţii au anunţat că vor adopta o declaraţie privind problema şcolilor cu predare în limba română din Ucraina. Parlamentarii vor să transmită astfel îngrijorările referitoare la Legea Educaţiei, votată de Rada Supremă de la Kiev.

Actul adoptat prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât cea ucraineană să fie lichidate.

Autorităţile din Ucraina şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba de stat.

Consiliul Europei a recomandat deja Ucrainei să revadă respectiva lege.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu