Problema şcolilor cu predare în grafie latină din Transnistria, pe agenda de lucru a viceprim-ministrului

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut la 3 martie curent o întrevedere cu doamna Eugenia Halus, directorul Liceului Teoretic "Evrica" din oraşul Râbnița.  

În cadrul întrevederii s-a discutat despre problemele cu care se confruntă liceul: prețul ridicat pentru arenda clădirii, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor şi presiunile la care sunt supuşi profesorii şi elevii din partea structurilor de la Tiraspol.

Au fost abordate şi alte probleme organizatorice, inclusiv despre susţinerea financiară a liceului şi dotarea acestuia cu cele necesare. 

Viceprim-ministrul a dat asigurări că autorităţile moldovenești vor depune şi pe viitor eforturi pentru sprijinirea tuturor instituţiilor de învăţământ situate în regiunea transnistreană şi neadmiterea perturbării procesului educaţional în aceste instituţii.

Gheorghe Bălan a reiterat că problemele cu care se confruntă şcolile moldoveneşti din regiune constituie o preocupare permanentă a autorităţilor moldoveneşti şi figurează pe agenda tuturor formatelor de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

S-a menţionat că presiunile asupra şcolilor sunt strict de natură politică şi că Tiraspolului i s-a solicitat să se abţină de la astfel de acţiuni unilaterale contraproductive.

În prezent la Liceul Teoretic "Evrica" îşi fac studiile 140 de elevi. Procesul de studii are loc în sediul unei grădinițe a Uzinei Metalurgice din Râbnițaîn baza unui contract de chirie, care se reînnoiește în fiecare an.

În regiunea transnistreană, activează opt şcoli cu predare în grafie latină: Liceul "Alexandru cel Bun", or. Bender; Liceul "Ştefan cel Mare", or. Grigoriopol; Liceul "Lucian Blaga", or. Tiraspol; Liceul "Evrica", or. Râbnița; Liceul "Mihai Eminescu", or. Dubăsari; Gimnaziile din s. Corjova şi s. Roghi, Gimnaziul Internat pentru copiii orfani din or. Bender.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu