Problema hidrocentralelor de pe Nistru, în Parlament. AVERTISMENTELE ministrului Mediului

Embed:

Autoritățile Moldovei pregătesc o solicitare adresată finanțatorilor europeni ca să nu acorde bani Ucrainei pentru a construi cele șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Declarația a fost făcută de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a fost audiat astăzi în Parlament pe acest subiect.

Ministrul le-a explicat deputaților că s-a ajuns la această situație pentru autoritățile din țara noastră nu au intervenit în ultimii 25 de ani și au permis Ucrainei să preia controlul asupra râului.

Valeriu Munteanu a spus că nivelul apei în Nistru a scăzut cu până la 10 la sută în ultimii zece ani, deoarece este folosită de ucraineni pentru trei hidrocentrale. Potrivit ministrului, Ucraina utilizează 80 la sută din volumul de apă al râului.

"Este pentru prima dată oprită la acest baraj. ACest lac era prevăzut ca un lac de liniștire, fără posibilitatea ca aici la granița cu Republica Moldova, la CHE 1 să fie instalate turbine. Din păcate, după independență încoace, ucrainenii au valorificat din plin lipsa noastră de atenție și de interes pentru acest subiect", a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Construcția a încă șase hidrocentrale pe Nistru pune în pericol ecosistemul râului, a mai spus Munteanu.

Și asta pentru că nivelul apei ar putea să scadă și mai mult. 

"Am propus ca Academia de Științe, în comun cu Ministerul Mediului, să calculeze prejudiciul cauzat mediului și economiei naționale ca deja să ne adresăm partenerilor de dezvoltare pentru a înainta prejudiciul respectiv părții ucrainene", a spus deputatul PDM, Violeta Ivanov.

Acum o lună, în legătură cu situația creată, premierul Pavel Filip s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman.

Ei au convenit crearea unei comisii moldo-ucrainene care să studieze impactul construcției celor șase hidrocentrale pe Nistru.

Oficialii au mai declarat că vor apela la experți europeni pentru a analiza impactul acestora asupra ecosistemului râului.

În prezent Chişinăul este dependent sută la sută de apa din Nistru.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu