Problema gunoiului din Capitală, în atenţia premierului Pavel Filip. Ce măsuri au fost întreprinse

Problema gunoiului din Capitală a ajuns în atenţia premierului Pavel Filip. Oficialul a convocat astăzi o şedinţă operativă cu participarea factorilor de decizie pentru a identifica soluții de evacuare a deşeurilor din Chișinău.

Viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu a spus că situaţia dificilă s-a iscat acum două zile, după ce locuitorii comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei "Autosalubritate" spre groapa de gunoi.

În luna martie, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.

Premierul a declarat că autorităţile trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să le îndeplinească.

"Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate. Nu concludem doar că deşeul trebuie depozitat. Există tehnologii, trebuie făcute investiţii, creată infrastructura necesară pentru reciclarea deşeurilor", a spus premierul Pavel Filip. 

Filip dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp scurt.

Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Chişinău, ai primăriei s. Bubuieci, ai Î.M. Regia "Autosalubritate", dar şi ai autorităţilor publice centrale: reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii grupului de lucru vor purta discuţii cu locuitorii satului Bubuieci pentru găsirea soluţiilor, care ar permite rezolvarea problemelor abordate, precum şi asigurarea salubrizării oraşului Chişinău.

Totodată, premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu