PRO sau CONTRA schimbării sistemului electoral: la Edineț, 97% au votat PENTRU

Vineri, aproximativ 100 de persoane au participat la Edineț, la prima dezbatere regională privind modificarea sistemului electoral organizată de Promo-Lex. Dezbaterile s-au axat pe schimbul de opinii între două tabere formate din partidele care promovează modificarea sistemului electoral și cele care se opun, scrie hotnews.md
 
În viziunea primarului de Edineț, toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze de drepturi legale, inclusiv în ceea ce privește candidarea la funcția de deputat. De asemenea, alesul local, Constantin Cojocaru a adus argumente, raportând la propria persoană:

„Consider că am potențialul să fiu deputat, dar nu am bani. De ce mi se stopează acest drept? Astăzi pot să spun că sunt mai competent decât actualii deputați. De ce mi se spune că nu sunt competent? De ce mi se lezează dreptul de a fi deputat?” 

O femeie din tabăra "Contra reformei electorale" a criticat dorința majorității parlamentare de a vota proiectul indiferent de opinia Comisiei de la Veneția. Contraargumentul deputatului PDM, Igor Vremea a fost următorul:

"Proiectul va fi votat în a doua lectură doar după ce Comisia se va expune. Ținând cont de opiniile exprimate în acest aviz va fi perfecționat proiectul”.

Deputatul a mai adăugat că proiectul se bucură de sprijinul cetățenilor, 850.000 semnând în favoarea modificării sistemului electoral.
 
Marin Verenciuc, membru a Partidului Liberal Democrat din Moldova, a afirmat că acum nu este momentul oportun pentru o astfel de reformă, chiar dacă modificarea electorală a fost una din prioritățile partidului său încă din anul 2007. 

Reprezentanta PCRM a recunoscut că majoritatea populației susține schimbarea sistemului electoral. Cu toate acestea, după părerea deputatei, forțele politice trebuie să apere și viziunile minorității.
 
Fadei Nagacevschi, membru PSRM, a menționat mai multe aspecte pozitive ale schimbării:

 „Reprezentativitatea teritorială, a minorităților etnice, lingvistice va fi mai mare. Este favorabil și pentru diasporă și pentru reintegrarea teritorială, va aduce deputatul mai aproape de cetățeni”, a declarat acesta.

Alexandru Slusari, vicepreședintele PPDA a catalogat dezbaterea drept „o pierdere de timp”. 

Localnicii au salutat inițiativa desfășurării dezbaterilor, chiar dacă au avut unele obiecții față de organizatori Promo-Lex.

După încheierea dezbaterilor, participanților li s-a propus să voteze în mod simbolic, 97% din cei prezenți votând pentru modificarea sistemului electoral.

În perioada 16-28 iunie, Asociația Promo-LEX va desfășura o serie de 6 dezbateri regionale pe subiectul oportunităților și conținutului reformei sistemului electoral în Republica Moldova.

Rolul acestora va fi de a prezenta viziuni contradictorii și de a pune în discuție avantajele și dezavantajele schimbării sistemului electoral din Republica Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu