Principesa Natalia Dadiani, cea care a schimbat soarta multor femei de la sfârşitul secolulului al XIX-lea

Embed:

Într-o lume bărbaţilor, acum un secol, a avut curajul să promoveze dreptul femeilor la educaţie. De altfel, a şi fondat un renumit liceu de fete în Chişinău şi a finanţat construirea unei clădiri în care se află astăzi Muzeul Naţional de Arte Plastice. Vă invităm să ne aducem aminte de principesa Natalia Dadiani, un nume marcant în istoria Chişinăului.

S-a născut în anul 1865, în familia unui boier din părţile Tighinei. Pentru că în timpul şcolii s-a dovedit o elevă absolut remarcabilă, după absolvire i s-a oferit şansa de a preda Geografia la Liceul de fete „Narodastavskaia”, din Chişinău. În scurt timp, a ajuns chiar să conducă instituţia.

Din anul 1900, liceul de fete s-a mutat într-o nouă clădire, proiectată de arhitectul Alexandru Bernardazzi. Construcţia edificiului a fost finanaţată chiar de Natalia Dadiani şi avea să rămână un reper cultural şi arhitectonic al Chişinăului 00.59

Principesa a murit în anul 1903, dar numele său avea să rămână în istorie, legat de liceul pe care l-a condus şi pentru care a investit nu doar bani, ci şi minte şi suflet. Şcoala a mai funcţionat până în 1945. Apoi avea să-şi redeschidă porţile abia peste 40 de ani.

De 15 ani un liceu teoretic din sectorul Buiucani poartă numele Natalia Dadiani. Decizia a fost luată de Guvern în baza solicitării transmise de profesori şi elevi. Astăzi, fostul sediu al liceului găzduieşte Muzeul Naţional de Arte Plastice.

Istoricii spun că Natalia Dadiani a schimbat soarta multor femei de la sfârşitul secolulului al XIX-lea. Educaţia şcolară le-a permis să-şi găsească un loc de muncă şi să nu mai depindă financiar de cineva.

Principesa Natalia Dadiani îşi doarme somnul de veci în cimitirul de pe strada Armenească, din Capitală. Dedicaţia de piatra funerară spune aşa: „Neobositei truditoare pe tărâmul învăţământului feminin, neuitatei principese Natalia Dadiani, de la colaboratori şi prieteni”.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu