Primul punct mixt "Pervomaisc-Cuciurgan" de pe segmentul transnistrean al frontierei a fost inaugurat

Moldovenii şi ucrainenii desfăşoară, de astăzi, control comun la punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc. Inaugurarea a avut loc, pe teritoriul ucrainean, în prezenţa pemierului Pavel Filip şi a președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.

Potrivit lui Pavel Filip, nu este vorba de o blocadă a regiunii transnistrene. Cifrele arată că exporturile din regiune în Ucraina au crescut anul trecut cu 10 milioane de dolari faţă de anul precedent.

Conferinţa de presă a celor doi oficiali a fost marcată de mai multe momente care au provocat Petro Poroşenko a glumit şi l-a invitat pe Pavel Filip la Strasbourg.

Nu este însă vorba de oraşul francez unde sunt amplasate mai multe instituţii europene, dar o localitate ucraineană, fondată de colonişti germani. Aici cei doi oficiali au susţinut conferinţa de presă.

"Bine aţi venit, domnul prim-ministru la Strasbourg! Bine ați venit!", a spus preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

La punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc va exista un singur filtru de control, în loc de două, cum este astăzi la majoritatea punctelor vamale din Republica Moldova. Urmează încă unul în luna august.

"Ne-am înțeles să ne întâlnim pe teritoriul Moldovei, punctul de trecere Bronnița – Unguri și să începem proiectul de construcție a podului care leagă orașul Iampol de satul Cosăuți, realizarea proiectului Iampol – Cosăuți. Dorim să restabilim tronsonul de cale ferată Berezeni-Basarabeasca", a declarat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. 

"Agenţii economici nu vor mai fi nevoiţi să meargă la alte puncte vamale ca să-şi facă documentele de export sau import, dar vor avea ocazia să facă acest lucru nemijlocit aici. Aceasta este foarte important luând în consideraţie că 70 % din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană aveau loc anume prin acest punct", a spus premierul Pavel Filip. 

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană nu înseamnă o blocadă a regiunii transnistrene, a mai spus Pavel Filip.

"Despre care blocadă este vorba, mai ales luând în consideraţie că 60% din mărfurile exportate din această regiune ţintesc piaţa Uniunii Europene. De aceea poate acest eveniment nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar cu certitudine este pe placul cetăţenilor noştri care locuiesc aici", a menţionat Filip. 

Un moment de culoare în cadrul conferinţe de presă a fost atunci când Petro Poroşenko s-a oferit să traducă în ucraineană declaraţia lui Pavel Filip referitoare la regiunea transnistreană.

Şi asta pentru că premierul moldovean a remarcat că traducătorul nu a tradus corect.

Proiectul privind controlul comun la frontiera moldo-ucraineană este implementat cu sprijinul Uniunii Europene.

Scopul acestuia este de a moderniza managementul frontierelor şi are la bază cele mai bune practici europene.

Republica Moldova mai are alte patru puncte comune cu Ucraina. Este vorba despre Briceni- Rosoşani, Criva- Mămăliga, Larga- Kelminţi şi Giurgiuleşti-Reni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu