Primul poligon automatizat a fost amenajat la Bălți

Primul poligon automatizat, unde vor fi susţinute probele practice de şofat, a fost amenajat la Bălţi. În loc de bare şi cauciucuri, acesta va fi dotat cu marcaje rutiere cu senzori. Potrivit autorităţilor, până la sfârşitul anului, proba practică va putea fi susţinută fără examinator. 

Poligonul va fi dotat cu marcaje rutiere cu senzori, semne de circulaţie şi intersecţii cu şi fără semafor. Aceste sisteme vor fixa mişcările cursantului, iar toată informaţia va fi transmisă într-un calculator.

"Sistemul informaţional stabileşte dacă i se aplică candidatului calificativul admis sau respins. În dependanţă de punctaj."

Şi maşinile folosite pe poligon vor fi dotate cu senzori şi sistem GPS.

" Acum maşinile sunt dotate cu mai multe camere de bord, care lucrează în regim online. Pe viitor, planificăm să instalăm camere şi pe poligon pentru a putea urmări examenul nu doar din maşină, dar şi din exterior. "

Viitorii şoferi susţin că noile modificări vor facilita procesul de examinare.

" Ne vom simţi mai liberi pentru că sunt cazuri când şi instructorii ne crează obstacole, ne împiedică să dăm examenele. Apasă o pedală sau alta, iar noi nu ştim. "

"Ştiind că este cineva alături ai emoţii, te jenezi. Fiind începător în loc să apeşi ambreajul apeşi frâna. "

"Când apeşi gazul instructorii fac observaţie nu trebuia aşa tare, e prea multe abatoate. Dar singur cred că e mai bine."

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, spune că schimbările au scopul de a elimina corupţia din sistem.

"Factorul uman trebuie să-l scoatem la maxim, recunoaştem că acolo unde este factorul uman este şi corupţie. În ultimul timp avem mai multe cazuri depistate, dar ne propunem ca ele să nu fie pentru că pregatirea şoferilor este foate important pentru siguranţa în trafic."

Astfel de poligoane automatizate vor fi amenajate în Chişinău, Bălţi şi Cahul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu