Primul Forum Public organizat la Chişinău: "Noi avem nevoie de evoluție, ci nu de revoluție"

Embed:

Moldova trece printr-o perioadă dificilă, iar pentru a găsi soluţii în interesul ţării, trebuie să renunţăm la emoţii şi să găsim consens la nivel naţional. Este mesajul transmis astăzi de către reprezentanţii conducerii de vârf a ţării, reuniţi în cadrul primului Forum Public. 

În cadrul forumului au participat reprezentanţi ai clasei politice, ai societăţii civile, ai patronatelor, ambasadori, oameni de creaţie, academicieni, dar şi primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur. Platforma de discuţii are scopul de a identifica un consens naţional pentru depăşirea impasului în care se află ţara.

Ideea iniţierii dialogului social a fost lansată săptămâna trecută de şeful statului, preşedintele Parlamentului şi premierul ţării.

"Este cazul să ne oprim măcar pentru un timp scurt din avalanșa de declarații, învinuiri reciproce, revendicări posibile și imposibile și să analizăm ce avem de făcut. Funcționarii noștri publici, judecători, procurori trebuie puși la respect. Ei trăiesc într-o lume paralelă, cu gânduri la beneficii personale", a declarat preşedintele ţării Nicolae Timofti.

"Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă. Trebuie să recunoaștem că guvernarea a făcut și greșeli. Noi avem nevoie de evoluție, de un progres și nu de revoluții. La această oră, este cazul să avem un dialog sincer", a zis preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

"Ne dorim foarte mult ca, în rezultat, să avem un angajament comun. Manifestările stradale, acţiuni violente nu crează nicio premisă sănătoasă pentru venirea investitorilor, pentru însănătoşirea financiar-bancară", a spus premierul Valeriu Streleţ.

Reprezentanţii Platformei "Demnitate şi Adevăr", care sunt şi organizatorii protestelor din centrul Capitalei, au încercat să compromită forumul. Aceştia au întrerupt discursul liderului PLDM, Vlad Filat, şi au părăsit sala în care avea loc dialogul social.

"Lipsa dumneavoastră din sală va însemna ceva şi nu este ceva bine pentru desfăşurarea de mai departe a acestui forum. Oricum, vă mulţumim mult pentru participare", a spus moderatorul Forumului Public, Grigore Belostecinic.

Analistul politic Vitalie Andrievschi susţine că decizia protestatarilor a fost una gresită.

"Consider că aceasta este o isterie. Li s-a dat, în totalitate, posibilitatea să se pronunţe. Au spus tot ce au vrut. Dacă, din anumite motive, nu respectă puterea şi au pretenţii prin acest gest, ei și-au demonstrat dispreţul față de toți cei prezenți, nu doar față de guvernare. Consider că pentru cei care-și doresc să vină în politică, acesta este primul pas greșit", a explicat analistul politic Vitalie Andrievschi.

Iar scriitorul Nicolae Dabija afirmă că Moldova are nevoie de o schimbare spre bine, însă nu în frunte cu organizatorii manifestațiilor. 

"Societatea noastră, am impresia că e în preajma unei explozii, am impresia că se apropie o dictatură, există un pericol enorm", a spus scriitorul. 

Membrii Forumului vor avea mai multe întâlniri, iar următoarea ar putea avea loc săptămâna viitoare. Tot atunci ar putea fi create grupuri de lucru care să examineze problemele din diferite domenii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu