Primul Forum Public organizat de Timofti, Candu și Streleț. Cele mai importante declarații

Embed:

În aceste momente la Palatul Republicii din Chişinău au început discuţiile în cadrul unui Forum Public, organizat de către reprezentanţii conducerii de stat şi la care au fost invitaţi membri ai societăţii civile. Înainte de a începe dezbaterile, cuvânt le-a fost acordat preşedintelui Republicii Moldova, preşedintelui Parlamentului şi prim-ministrului.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui ţării Nicolae Timofti:

"Astăzi vom avea o discuţie despre noi şi despre problemele noastre. Sunt aceleaşi probleme pe care le vorbesc oamenii cu voce tare, în spaţiul public, în presă şi peste hotare. Mă bucur că multă lume bună a dat curs invitaţiei de a forma acest pact social. Am ajuns prea departe în a ridica bariere între grupurile formate. Este paradoxal că într-o ţară aşa mică s-au încins multe tabere. Acum trebuie să avem instinctul de supravieţuire. Sunt dezamăgit de modul în care la noi unii înţeleg termenul Guvernare – că acolo se află oameni care se gândesc la bneficii personale şi privesc cu dispreţ oamenii simpli. Să deschidem ochii şi să vedem încotro ne îndreptăm. Ne propunem să avem o discuţie preliminară, pentru ca ulterior să înaintăm decizii care să limpezească lucrurile în zonele dureroase şi fierbinţi care nu necesită amânare".

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Andrian Candu:

"Consider că Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă, fără a intra în discuţii pe marginea cauzelor şi motivelor. Trebuie să recunoaştem că Guvernarea a făcut şi greşeli, cert este că avem nevoie de deschidere, pentru că prin deschidere şi dialog găsim soluţii. Cel mai important mesaj al partenerilor europeni este că noi nu avem nevoie de revoluţie, ci de evoluţie. Semnarea Acordului de Asociere, liberalizarea regimului de vize sunt câţiva dintre pilonii pe care am reuşit să-i punem. Unele chestii au început a fi realizate. A fost o primă discuţie cu cei de la FMI. Avem un calendar plin pentru a realiza reformele Acordului de Asociere. Însă acum trebuie să recuperăm încrederea cetăţenilor în Guvernare. Dacă am ieşi în stradă şi am trăi mai bine, dacă am găsi justiţie acolo, dacă am găsi bani acolo, v-aş îndemna pe toţi să ieşim în stradă. Dragostea de ţară şi patriotismul, ăsta trebuie să fie pilonul principal. Mă voi opri aici pentru că menirea acestui eveniment este să vă ascultăm şi pe voi".

Cele mai importante declaraţii ale şefului Cabinetului de Miniştri Valeriu Streleţ:

"Din persepctiva mea personală şi a Guvernului este de înţeles că avem nevoie de schimbări. Ceea ce se aude în stradă este şi un obiectiv al nostru. Guvernul a început prin mai multe acţiuni, am actualizat planul de acţiuni al Acordului de Asociere, stabilizarea macrofinanciară, negocierile cu FMI şi stabilizarea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, am pornit reforma administraţiei publice. Ne-am axat pe direcţii principale ca: interconectarea energetică, problema transnistreană, plăţi salarii şi pensii, şi multe altele. Trebuie să discutăm, nu ne ţinem de funcţii în niciun caz. Ne dorim foarte mult ca într-un rezultat să avem un angajament comun. Manifestările stradale, acţiunile cu tentă violentă, vor afecta spre exemplu stabilitatea monedei naţionale sau relaţiile cu partenerii. Felicit toţi oamenii cu ocazia acestei sărbători religioase, Hramul Oraşului".

Unul dintre moderatorii evenimentului, expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu, a declarat că la discuţii participă 74 de invitaţi din cei 100 preconizaţi, iar forumul este monitorizat de circa 44 de jurnalişti acreditaţi.

VEZI agenda Forumului Public organizat de Preşedinţie, Parlament şi Guvern

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu