Primul Crăciun sărbătorit de Biserica Ortodoxă Ucraineană AUTOCEFALĂ, la Kiev. Mesajul Mitropolitului Epifanie

Embed:

Noul Mitropolit al Ucrainei Epifanie a ţinut prima slujbă de Crăciun, după ce a fost acordată autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Înainte de ceremonia religioasă de la Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, Înaltul ierarh a aşezat în faţa altarului Tomosul pe care l-a primit la Istanbul de la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Slujba s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko şi a familiei sale, dar şi a mai multor deputaţi din Rada Supremă.

În timpul slujbei, Mitropolit Epifanie a declarat că după mai bine de trei secole, Biserica Ucraineană şi-a recăpătat autocefalia. Discursul, dar şi întreaga ceremonie, a fost urmărit de sute de cetăţeni de pe un ecran imens instalat în piaţa Sofia.

"Astăzi, sărbătorind Naşterea lui Iisus, ne bucurăm de înfiinţarea unicei biserici recunoscute din Ucraina", a declarat Mitropolitul Ucrainean.

Un mesaj de felicitare pentru poporul ucrainean a fost rostit şi de preşedintele Petro Poroşenko, care a menţionat că ţara sa trebuie să rămână independentă din toate punctele de vedere.

"Pentru prima dată, liderul bisericii, Mitropolitul Epifanie, a colaborat cu Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu şi a primit din mâinile lui Tomosul drept dovadă a recunoaşterii independenţei bisericii noastre. Acest document istoric a devenit una dintre principalele noastre relicve", a spus liderul ucrainean.

Ieri, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu i-a înmânat la Istanbul, mitropolitului Epifanie tomosul - actul care consfinţeşte autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ceremonia solemnă a avut loc în Catedrala Sfântului Gheorghe.

În timpul liturghiei, oficiate în limba greacă, au fost cântate şi imnuri bisericeşti în ucraineană. Decizia Patriarhiei Ecumenice nu e pe placul Rusiei, care consideră că biserica ortodoxă din Ucraina îi aparţine de drept. De fapt, Mitropolia Kievului fusese subordonată temporar Moscovei, printr-un decret al Patriarhiei Ecumenice din secolul al 17 lea.

Acel act a fost anulat în octombrie anul trecut, spre nemulţumirea Rusiei, care a rupt legăturile cu Patriarhia de la Constantinopol.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu